Zastosowanie analizy chemometrycznej w analityce żywności 02-ACS-AZ-ZACAZ-SP6
Jeszcze nie wprowadzono opisu dla tego przedmiotu...
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
WIEDZA
W1 (K_W21,X1A_W01)
ma wiedzę z zakresu produkcji żywności oraz jakości surowców niezbędnych do jej produkcji
W2 (K_W22, X1A_W01)
zna metody oceny jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego
UMIEJĘTNOŚCI
U1 (K_U04,X1A_U07)
umie pracować indywidualnie i w zespole
U2 (K_U25,X1A_W01,X1A_U02 X1A_U03)
potrafi dobrać metody analityczne dla kontroli przebiegu procesów i oceny jakości produktów i surowców, oznaczać właściwości fizyczne, chemiczne, mechaniczne i termiczne materiałów
KOMPETENCJE SPOŁECZNE
K1 (K_K04,X1A_K02 X1A_K03)
ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania, związane z pracą zespołową
Kryteria oceniania
zaliczenie pisemne w postaci kolokwium
Literatura
1. Mazerski J., Chemometria praktyczna - Interpretuj wyniki swoich pomiarów,2009, Wydawnictwo Malamut, ISBN: 978-83-925269-3-3
2. Zuba D., Parczewski A. (red.), 2008 Chemometria w analityce. Wybrane zagadnienia, ISBN 83-87425-13-3
3. Autorskie materiały robocze do wykładów udostępniane na pierwszych zajęciach
Adams M.J., 2004, Chemometrics in Analytical Spectroscopy, 2nd Edition
4. Geladi, P.; Esbensen, K., 2005, "The Start and Early History of Chemometrics: Selected Interviews. Part 1". J. Chemometrics 4 (5): 337–354, doi:10.1002/cem.1180040503.
5. Esbensen, K.; Geladi, P., 2005, "The Start and Early History of Chemometrics: Selected Interviews. Part 2". J. Chemometrics 4 (6): 389–412
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: