Biotechnologia przemysłowa 02-BIO-BPZ-BIOTP-SP7
Wykłady:
Bilans masowy i energetyczny wzrostu drobnoustrojów. Kinetyka wzrostu drobnoustrojów i wytwarzania produktów metabolizmu. Techniczne aspekty prowadzenia hodowli drobnoustrojów metodą wgłębną i na podłożach stałych. Hodowla okresowa, półokresowa i ciągła. Biokataliza enzymatyczna w środowisku wodnym i mediach niekonwencjonalnych. Immobilizacja enzymów i komórek drobnoustrojów. Typowe procesy otrzymywania bioproduktów (biomasa drobnoustrojów, alkohole, kwasy organiczne, aminokwasy, enzymy, farmaceutyki).
Ćwiczenia:
Ćwiczenia laboratoryjne obejmują zagadnienia związane z zastosowaniem materiału biologicznego w formie natywnej i immobilizowanej do prowadzenia procesów biotechnologicznych.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. W. Bednarski, J. Fiedurek (red.): Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007.
2. K. W. Szewczyk: Technologia biochemiczna. OWPW, Warszawa 2003.
3. J. Fiedurek (red.): Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych. Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004.
Literatura uzupełniająca:
1. K. W. Szewczyk: Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych. OWPW, Warszawa 2005.
2. W. Bednarski, A. Reps (red.): Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2001.
3. W. Leśniak: Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław, 2002.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: