Edukacja żywieniowa 02-TZR-EZ-SD2
Ćwiczenia projektowe:
Cele żywieniowe; zalecenia żywieniowe; profile żywieniowe; źródła informacji konsumenckiej; nieuczciwe praktyki rynkowe; formy upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu (metody słowne, pośredniego wpływu); wady i zalety poszczególnych form; czynniki wpływające na dobór form i metod upowszechniania wiedzy m.in. potrzeby i możliwości odbiorców; rodzaje stosowanych środków dydaktycznych; etapy przygotowania materiału edukacyjnego – sformułowanie celu i założenia edukacji żywieniowej dla wybranej grupy odbiorców, wybór odpowiedniej formy przekazu, przygotowanie konspektu planowanego opracowania, przygotowanie materiału w wybranej formie.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: |
Efekty kształcenia
Student zna specyficzne potrzeby żywieniowe człowieka związane z jego wiekiem, stanem zdrowia oraz poziomem aktywności fizycznej. Zna różne formy i metody upowszechniania i przekazywania wiedzy o prawidłowym żywieniu dostosowane do możliwości percepcyjnych odbiorców. Umie przekazać wiedzę na temat prawidłowego żywienia, wykorzystując różne formy i techniki przekazu, takie jak prezentacje multimedialne, plakaty, broszury, prelekcje, pokazy, ćwiczenia praktyczne dostosowane do różnych grup odbiorców. Jest świadomy odpowiedzialności za promowanie zdrowego trybu życia i rozumie potrzebę upowszechniania wiedzy o zdrowym odżywianiu i zwiększania świadomości społecznej oraz poprawy zachowań żywieniowych ludzi.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jeżewska–Zychowicz M. Zachowania żywieniowe konsumentów, a proces edukacji żywieniowej. Wyd. SGGW, Warszawa 1996.
2. Gawęcki J., Roszkowski W. (red.), 2009, Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wyd. nauk. PWN, Warszawa.
3. Red. Gawęcki J., Hryniewiecki L., 2010, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN Warszawa.
4. Red. Gawęcki J., Roszkowski W., 2011, Od norm żywieniowych do marketingu żywności, Wyd. UP Poznań.
Literatura uzupełniająca:
1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B. (red.), 2008, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: