Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego 02-TZR-MPS-SP2
Wykłady:
Podstawy metrologii przemysłowej, zadania, główne elementy. Pomiar strumienia objętości i masy, gęstości i poziomu cieczy, ciśnienia i temperatury. Podstawy eksploatacji maszyn. Elementy wytrzymałości materiałów. Elementy maszyn i urządzeń (połączenia, armatura, napędy, typowe elementy aparatury np. łapy, cieczowskazy itp.). Rodzaje i budowa maszyn przepływowych stosowanych w przetwarzaniu żywności. Maszyny i urządzenia do napełniania i zamykania. Maszyny do mycia i utrzymania higieny. Urządzenia magazynowe, wyposażenie magazynów. Procesy mechaniczne w technologii żywności. Rozdrabnianie ciał stałych, przesiewanie i sortowanie. Aglomeracja. Wytłaczanie i ekstruzja. Wymienniki ciepła. Wyparki. Suszarki. Inne maszyny i urządzenia stosowane w produkcji żywności. Przykłady obliczeń typowych urządzeń w tym zbiorników magazynowych i zasobników.
Ćwiczenia:
W ramach projektowania studenci wykonują kilka (zazwyczaj trzy) projekty aparatów zawierające podstawowe obliczenia inżynierskie i konstrukcyjne. Przykładowe tematy projektowe: przenośnik taśmowy, odstojnik Dorra, wymiennik ciepła płaszczowo-rurkowy, zasobnik surowców i produktów spożywczych, skraplacz barometryczny, zbiornikowy reaktor przepływowy.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Błasiński H., Rzyski E: Aparatura Przemysłu Spożywczego, skrypt PŁ część I i II Łódź 1978 r.,
2. Błasiński H., Pyć K.W., Rzyski E: Maszyny i Aparatura Technologiczna Przemysłu Spożywczego, skrypt PŁ część I i II Łódź 1994 r.,
3. Boss J: Aparatura Procesowa, skrypt WSI Opole 1989 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Chwiej M: Aparatura Przemysłu Spożywczego, PWN Warszawa 1984r.,
2. Filipiak G., Witara S: Konstrukcje Aparatury Procesowej, skrypt WSI Opole 1995r.,
3. Grabka J: Aparaty w Przemyśle Cukrowniczym, skrypt PŁ Łódź 1986 r.,
4. Lewicki P. i in.: Inżynieria Procesowa i Aparatura Przemysłu Spożywczego WNT Warszawa 1982 r.,
5. Pikoń J: Aparatura Chemiczna, PWN Warszawa 1983 r.,
6. Pikoń J: Atlas Konstrukcji Aparatury Chemicznej WNT Warszawa 1978 r.,
7. Stobnikow W.W. i in.: Procesy i Aparatury w Przemyśle Spożywczym WNT Warszawa 1978 r.,
8. Warych J: Aparatura Chemiczna i Procesowa, Oficyna Wyd. Polit. Warszawa 1996 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: