Owady w gospodarce człowieka 04-BIO-AG-OGC-SD2
Wykłady:
Owady - sprzymierzeńcy (owady jako pokarm dla ludzi i zwierząt, produkty uzyskiwane od owadów, zapylanie roślin, owady jako służba sanitarna, owady jako pasożyty i drapieżce owadów szkodliwych oraz jako sprzymierzeńcy w walce z chwastami). Owady - wrogowie człowieka (alergiczne i toksyczne oddziaływanie owadów, owady jako wektory chorób człowieka i zwierząt domowych, owady roślinożerne i ich znaczenie gospodarcze). Wpływ środowiska na rozwój i masowe pojawy owadów. Powiązania troficzne. Plastyczność ekologiczna i strefy szkodliwości. Owady społeczne i społeczeństwa owadów. Taksje, odruch i instynkt, inteligencja owadów. Zachowania związane z żerowaniem z rozrodem, z migracjami. Behawior owadów fitofagicznych. Interakcje: rośliny żywicielskie – owady. Wykorzystanie owadów w medycynie sądowej.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Boczek J. 2001. Człowiek i owady. Fundacja - Rozwój SGGW
2. Boczek J., Brzeski M., Kropczyńska- Linkiewicz D. Wybrane działy zoologii PWN Warszawa 2000r.
Literatura uzupełniająca:
1. Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin Plantpress. Krakow.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: