Podstawy przedsiębiorczości w produkcji roślinnej 04-BIO-AG-PPPR-SP6
Wykłady:
Społeczne i ekonomiczne cele produkcji roślinnej. Rynkowe i środowiskowe uwarunkowania produkcji roślinnej. Produkcja roślinna jako element rolnictwa
i gospodarki krajowej. Elementy agrofitocenozy jako czynniki produkcji roślinnej. Wpływ warunków przyrodniczych, agrotechniki, przemysłu i urbanizacji na wysokość i jakość plonów. Cel uprawy, znaczenie gospodarcze i właściwości rolniczo-użytkowe roślin zbożowych, przemysłowych, energetycznych, okopowych i bobowatych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2016/17L: |
Efekty kształcenia
Student zna najważniejsze ekonomiczne i środowiskowo-agrotechniczne uwarunkowania produkcji roślinnej oraz podstawowe funkcjonalno-organizacyjne związki zachodzące między organizmami wchodzącymi w skład agrocenozy. Zna podstawowe informacje z zakresu gospodarczego i rolniczego znaczenia roślin uprawianych w Polsce oraz ich biologii. Ma podstawową wiedzę na temat pozyskiwania oraz właściwości konsumpcyjno-paszowych roślin uprawnych. Potrafi definiować uwarunkowania ekonomiczno – siedliskowo - agrotechniczne produkcji roślinnej. Prawidłowo interpretuje wpływ produkcji roślinnej na jakość żywności i środowiska. Potrafi rozpoznać podstawowe rośliny uprawiane w Polsce, umie wskazać, które ich cechy rolniczo-użytkowe powinny być poprawione w trakcie hodowli. Jest świadomy roli produkcji roślinnej w środowisku naturalnym, życiu człowieka i gospodarce. Wykazuje kreatywność i otwartość w zdobywaniu i wdrażaniu wiedzy oraz umiejętności w zakresie roli produkcji roślinnej w kształtowaniu bioróżnorodności. Jest chętny do współpracy na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego w zakresie produkcji roślinnej.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gębska M., Filipiak T., 2006: Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wyd. SGGW, Warszawa.
2. Jabłoński B. 1982: red. Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL.
3. Listowski A. 1988: Agroekologiczne podstawy uprawy roślin. PWN..
4. Kożuch A., Mirończuk A., 2002: Agrobiznes. Podstawy ekonomiki agrobiznesu. Część I Makroekonomika. WSiP, Warszawa
Literatura uzupełniająca:
1. Bac S., Koźmiński C., Rojek M.1998: Agrometeorologia. PWN.
2. Tyburski J., Żakowska – Biemans S. 2007:Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wyd. SGGW.
3. Klepacki B. Grontkowska A 2007: Ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem w agrobiznesie FORMAT-AB.
4. Roczniki statystyczne GUS.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: