Grzyby a zdrowie człowieka 04-BIO-DM-2653-SD1
Wykłady:
Alergie - grzyby wywołujące alergie, zagrożenie, objawy, zapobieganie. Grzyby i grzybice oportunistyczne, grzybice pierwotne. Dermatozy - sprawcy, objawy, zapobieganie, możliwości zakażenia dermatofitami. Mikotoksyny - szkodliwość, warunki i sposoby powstawania w żywności. Psucie się żywności - grzyby powodujące psucie się produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - przegląd najważniejszych sprawców uszkodzeń, warunki rozwoju, skutki ekonomiczne, zapobieganie, metody utrwalania żywności, zagrożenie dla zdrowia ludzi. Grzyby a żywność ekologiczna - skażenie, jakość żywności, korzyści i skutki negatywne wynikające z zaniechania stosowania substancji chemicznych. Grzyby kapeluszowe - wpływ na zdrowie człowieka, wartość odżywcza.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Baran E., 2008, Mikologia - co nowego? Wydawnictwo Medyczne Cornetis.
2. Baran E., 1998, Zarys mikologii lekarskiej, VOLUMED, Wrocław.
3. Bednarski W., Reps A., 2001, Biotechnologia żywności. Praca zbiorowa. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa.
4. Czerwiecki L., 1993, Mikotoksyny w żywności. Wykrywanie i oznaczanie. Warszawa.
5. Gerhardt, E., 2006, Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa.
6. Snowarski M., 2005, Atlas grzybów. Pascal.
7. Zaremba M. L., Borowski J., 2001, Mikrobiologia lekarska. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Barkai-Golan R. Paster N. ed., 2008, Mycotoxins in fruits and vegetables. Elsevier.
2. Chełkowski J.1991, Cereal grain, mycotoxins, fungi and quality in drying and storage, Elsevier.
3. Dijksterhuis J., Samson R. A., 2007, Food Mycology: A Multifaceted Approach to Fungi and Food. CRC Press.
4. Wojewoda W., 2003, Poradnik grzybiarza. 76 gatunków grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. Prószyński i S-ka, Warszawa.
5. Czasopisma: Mikologia lekarska, Dermatologia kliniczna, Nowa Medycyna, Kwartalnik Komitetu Biotechnologii, Allergy, Microbiology Letters, Food Additives and Contaminants, Food Quality and Preferencje, Agriculture, Ecosystems and Environment, Molecular Nutrition & Food Research.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: