Enzymologia 04-BIO-ENZY-SP4
Wykłady:
Źródła informacji o enzymach. Osiągnięcia enzymologii a postęp nauk biologicznych. Znaczenie biochemii gleb dla określania wskaźnika żyzności i urodzajności poprzez oznaczenie enzymów glebowych. Białko jako cząsteczka koloidalna. Enzymy jako biokatalizatory (zasada działania, specyficzność, zymogen, katalizatory niebiałkowe). Mechanizm działania enzymów – teorie, modele, metody pomiaru aktywności enzymatycznej. Wpływ warunków fizyko-chemicznych na szybkość reakcji enzymatycznej (kofaktory, koenzymy, grupy prostetyczne i reakcje przebiegające z ich udziałem). Witaminy a koenzymy. Klasyfikacja enzymów. Rola cynku w aktywowaniu karboksypeptydazy A, anhydrazy węglanowej, dehydrogenazy alkoholowej, alkalicznej fosfatazy, polimerazy DNA i RNA. Kinetyka reakcji enzymatycznych ( równanie Michaelisa-Menten). Omówienie sposobów wyznaczania stałych kinetycznych Km i Vmax. Enzymy allosteryczne i ich rola w kontrolowaniu metabolizmu. Układy wieloenzymatyczne – konjugaty wieloenzymatyczne. Indukcja i represja enzymatyczna jako procesy syntezy białek. Izoenzymy. Mutageneza i mutanty biochemiczne, przykłady stanów patologicznych. Znaczenie enzymów w technologii żywności oraz w degradacji detergentów. Badanie aktywności enzymów preparatach biologicznych i glebie, ich ekstrakcja i oczyszczanie.
Ćwiczenia:
Oksydoreduktazy w ekstrakcie ziemniaczanym – wykrywanie aktywności. Wysalanie białka enzymowego fosfatazy kwaśnej. Wyznaczanie stałej Km dla fosfatazy kwaśnej i badanie wpływu stężenia enzymu na szybkość reakcji. Czynniki warunkujące aktywność enzymów na przykładzie ureazy. Oznaczanie aktywności peroksydazy z korzenia chrzanu. Badanie kinetyki reakcji enzymatycznych na przykładzie inwertazy. Badanie rzędu reakcji i wyznaczanie stałej „k” na przykładzie hydrolizy sacharozy. Wysalanie białka enzymowego fosfatazy kwaśnej. Oksydoreduktazy w ekstrakcie ziemniaczanym – wykrywanie aktywności. Wyznaczanie szybkości początkowej, stałej Km i optimum pH fosfatazy kwaśnej ziemniaka. Badanie kinetyki reakcji enzymatycznych na przykładzie inwertazy. Oznaczanie aktywności amylaz ze słodu jęczmiennego. Badanie rzędu reakcji i wyznaczanie stałej „k” na przykładzie hydrolizy sacharozy. Oznaczanie aktywności katalazy wg Johnsona J.L. i Temple K.L.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2024/25L: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Stryer L.: Biochemia, PWN, Warszawa, 1986
2. Cyperowicz A.S.: Enzymy podstawy chemii i technologii. WN-T, Warszawa, 1974
3. Kretowicz W.L.: Wstęp do enzymologii, PWRiL, Warszawa, 1971
4. Moszczyński P., Pyć R.: Biochemia witamin. Cz.I. Witaminy grupy B i koenzymy. Cz.II Witaminy lipofilne i kwas askorbinowy. PWN, Warszawa, Łódź, 1999
Literatura uzupełniająca:
1. Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998
2. Lippard S.J., Berg J.M.: Podstawy chemii bionieorganicznej. PWN, Warszawa, 1998
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: