Mikrobiologia ogólna 04-BIO-MIKRO-SP3
Wykłady:
Budowa komórki bakteryjnej. Struktury komórkowe, osłony komórki, organella komórkowe, formy przetrwalne. Metabolizm bakterii. Pobieranie pokarmu, autotrofizm, heterotrofizm, źródła azotu, siarki, fosforu, węgla. Podłoża, fizjologia wzrostu. Podstawowe przemiany energetyczne. Szlaki degradacji glukozy, oddychanie tlenowe, łańcuch oddechowy, oddychanie beztlenowe. Wybrane procesy fementacyjne. Fermentacja mlekowa, propionowa, alkoholowa, mrówkowa, masłowa, butanolowa. Fotoautotrofy i chemolitoautotrofy. Bakterie fotosyntetyzujące, sinice, bakterie zielone, bakterie purpurowe, bakterie chemolitotroficzne, bakterie nitryfikacyjne, siarkowe, wodorowe, żelazowe, wiązanie azotu cząsteczkowego. Mechanizmy syntezy. Synteza związków jedno-węglowych, cukrów prostych, kwasów tłuszczowych, nukleotydów, synteza makrocząsteczek. Zmienność i dziedziczność bakterii. Genotyp, fenotyp, mutacja, rekombinacje genetyczne, mechanizmy przemiany materiału genetycznego. Wzajemne oddziaływanie bakterii i innych organizmów. Oddziaływanie antagonistyczne, mutualistyczne, metabioza, oddziaływanie bakterii na rośliny wyższe i zwierzęta. Wpływ bakterii na środowisko. Rola bakterii w kształtowaniu biosfery, udział bakterii w tworzeniu gleby i rozkładzie minerałów, naturalne środowisko bytowania bakterii. Uszlachetnianie i modyfikacja żywności. Modyfikacja składu i właściwości białek, węglowodanów, tłuszczów, składników aromatycznych. Przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, oczyszczanie ścieków, wykorzystanie odpadów przemysłu tłuszczowego, serwatki, melasy, odpadów lignino-celulozowych. Biosynteza antybiotyków. Regulacja biosyntezy, pozyskiwanie i doskonalenie szczepów, metody wyodrębniania antybiotyków. Drożdże. Metabolizm - tlenowy i beztlenowy, oddychanie i fermentacja, zanieczyszczenia mikrobiologiczne, winiarstwo, browarnictwo, produkcja etanolu, drożdże piekarskie. Grzyby strzępkowe i ich znaczenie w procesach biotechnologicznych. Wytwarzanie enzymów, kwasów organicznych, lipidów, serowarstwo.
Ćwiczenia:
Podstawowe informacje z zakresu budowy mikroorganizmów i ich podział systematyczny.
Metody izolacji i hodowli drobnoustrojów. Określenie właściwości morfologicznych i fizjologicznych bakterii właściwych i promieniowców. Diagnostyka bakterii właściwych, metody barwienia złożonego. Promieniowce saprofityczne biotrofy (symbiotrofy i pasożyty). Grzyby pleśniowe, drożdże właściwe i drożdżaki (opis makro - i mikroskopowy, rozmnażanie wegetatywne, znaczenie ekologiczne i gospodarcze). Określenie właściwości biochemicznych mikroorganizmów. Hydroliza węglowodanów. Oznaczanie produktów hydrolizy. Mikroorganizmy - obserwacje mikroskopowe. Fermentacje beztlenowe: alkoholowa, mlekowa, masłowa, propionowa. Chemizm, produkty, mikroorganizmy. Wykorzystanie w procesach biotechnologicznych. Fermentacje "tlenowe" (cytrynowa i octowa - chemizm, produkt, mikroorganizmy). Udział bakterii w przemianach związków organicznych i mineralnych azotu (proteoliza, amonifikacja, nitryfikacja, denitryfikacja - substraty, produkty, mikroorganizmy). Wiązanie N2 przez bakterie wolno żyjące i symbiotyczne. Mikroflora mleka (pierwotna i wtórna). Ocena skuteczności pasteryzacji mleka. Oznaczanie: liczebności bakterii kwaszących, miano coli, próba reduktazowa. Ocena wpływu pestycydów, detergentów i metali ciężkich oraz środków konserwujących używanych w domowym przetwórstwie owocowo - warzywnym na mikroorganizmy. Ocena czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych i wody: miano coli, ogólna liczebność bakterii oraz grzybów pleśniowych i drożdżowych, oznaczanie bakterii wskaźnikowych: Escherichia coli, Streptococcus faecalis, Salmonella sp.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2024/25Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Schlegel H.G.: Mikrobiologia ogólna. PWRiL, 2004.
2. Kunicki-Goldfinger W.: Życie bakterii. PWN, 2005.
3. Salyers A., Whitt D.: Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, 2003.
4. Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, 1998.
Literatura uzupełniająca:
1. Libudzisz Z., Kowal K.: Mikrobiologia techniczna. Politechnika Łódzka 2000.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: