Perspektywy ochrony roślin i produktów przechowywanych 04-NB-PORPP-SP7
Wykłady:
Podstawy przebiegu procesu chorobowego u roślin. Odporność roślin na choroby i szkodniki. Wpływ agrofagów na roślinę i produkcję roślinną. Najgroźniejsze choroby i szkodniki roślin oraz produktów przechowywanych. Mikotoksyny - szkodliwość, warunki i sposoby powstawania w żywności. Psucie się żywności - grzyby powodujące psucie się produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zagrożenie dla zdrowia ludzi. Grzyby a żywność ekologiczna - skażenie, jakość żywności, korzyści i skutki negatywne wynikające z zaniechania stosowania substancji chemicznych. Metody ochrony przed agrofagami. Nowoczesne fungicydy i insektycydy. Wrażliwość patogenów i szkodników na środki ochrony roślin. Metody biotechniczne (atraktanty, antyfidanty, repelenty, chemiczne informatory owadów, kairomony, hormony, feromony). Badania populacji grzybów przydatnych w walce biologicznej. Zastosowanie niewirulentnych szczepów grzybów w ochronie roślin. Asocjacje symbiotyczne (ekto- i endobiotyczne) - ich fizjologiczne podłoże oraz znaczenie w przyrodzie i gospodarce człowieka. Organizmy endofityczne jako element biologicznej ochrony roślin, mechanizmy działania, wykorzystanie i znaczenie endofitów, wzajemna komunikacja zasiedlonych przez endofita roślin za pomocą związków lotnych. Wykorzystanie endofitów w bioinżynierii. Produkcja biopreparatów. Elicytory i Plant Growth Promoting Fungi. Wzbudzanie indukowanej odporności systemicznej u roślin. Wykorzystanie organizmów symbiotycznych do poprawy wartości użytkowej i odporności roślin. Integrowana ochrona roślin. Kluczowe regulacje prawne z zakresu ochrony roślin.
Efekty kształcenia
Student ma uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną w zakresie mikologii, biologii i ekologii biochemicznej zwierząt, niezbędną do rozumienia i opisu podstawowych zjawisk zachodzących między grzybami i zwierzętami a środowiskiem i organizmami żywymi będącą wstępem do nanobiotechnologii
Student ma podstawową wiedzę pozwalającą na zrozumienie wykorzystania nowoczesnych metod ochrony roślin w produkcji i przechowywaniu roślin i produktów roślinnych. Zna podstawowe pojęcia i zjawiska związane z funkcjonowaniem organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, ze szczególnym uwzględnieniem zjawisk i procesów zachodzących w nanoskali. Ma wiedzę na temat wykorzystania organizmów żywych na skalę przemysłową. Student wykazuje potrzebę uczenia się przez całe życie i podnoszenie swoich kwalifikacji w zakresie nauk przyrodniczych rozumie konieczność nieustannej adaptacji swojej wiedzy i umiejętności do zmian zachodzących w technice, technologii i nanobiotechnologii. Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za stosowanie nanobiotechnologii wykorzystującej grzyby w produkcji rolniczej, produkcji żywności, kształtowaniu i ochronie środowiska.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Boczek J. 1992. Niechemiczne metody zwalczania szkodników roślin. Wyd. SGGW Warszawa, 243 ss.
2. Bacon C. W., White J., 2000, Microbial endophytes, CRC Press.
3. Czerwiecki L., 1993: Mikotoksyny w żywności. Wykrywanie i oznaczanie. Warszawa.
4. Harborne J.B. 1997. Ekologia biochemiczna. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 351 ss.
5. Kochman, J., Węgorek, W., 1997. Ochrona roślin. Plantpress, Kraków, 701 ss.
6. Kołodziejczyk A. 2006. Naturalne związki organiczne. PWN, 602 ss. www.iorin.gov.pl - Strona internetowa Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Literatura uzupełniająca:
1. Agrawal A.A., Tuzun S., Bent E. 1999: Induced plant defenses against pathogens and herbivores. - St. Paul, Minnesota, APS Press. 390 ss.
2. Dijksterhuis J., Samson R. A., 2007: Food Mycology: A Multifaceted Approach to Fungi and Food. CRC Press.
3. Jackson J.F., Linskens H.F. 2002. Analysis of taste and aroma. Springer, 269 ss.
4. Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona roślin Plantpress, Krakow, 701 ss.
5. Pruszyński S., Wolny S. 2007. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. Wyd. IV. Inst. Ochr. Roślin, Poznań, 80 ss.
6. Persley G.J., 1997. Biotechnology and integrated pest management
7. Van Loon G.W., Duffy S.J. 2008. Chemia środowiska. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 613 ss.
8. www.minrol.gov.pl - Strona Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
9. www.eppo.org - Strona internetowa European Plant Protection Organization
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: