Ochrona zasobów glebowych w świetle zrównoważonego rozwoju 04-RO-AA-OZG-ND3
Wykłady:
Zasoby glebowe Polski i świata. Funkcje ekologiczne i gospodarcze gleby. Gleba jako filtr zanieczyszczeń oraz zbiornik retencyjny wody słodkiej. Zabiegi agrochemiczne i skutki dla gleby. Gospodarstwa wielkoobszarowe, a środowisko; intensyfikacja hodowli w świetle wpływu na środowisko; Odpady z produkcji rolniczej. Koszty ekologiczne rolnictwa konwencjonalnego- zabiegi agrochemiczne. Konsekwencje uprawy roślin genetycznie modyfikowanych. Pojemność ekosystemu, podatność gleby na degradacje i zanieczyszczenie. Kierunki rozwoju produkcji rolniczej i rozwój zrównoważony. Współistnienie gospodarki i ekosfery. Ekonomiczny, społeczny i środowiskowy wymiar rozwoju zrównoważonego.
Ćwiczenia:
Buforowe właściwości gleb; rekultywacja gleb zakwaszonych – ocena skuteczności wapnowania; rekultywacja gleb zasolonych, zeolity i torf jako materiały rekultywacyjne, gleby zanieczyszczone benzyną i olejami – możliwości rekultywacji; ocena jakości gleby w oparciu o testy glebowe.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Baran S., Turski R. Degradacja ochrona i rekultywacja gleb. Wyd. AR, Lublin 1996.
2. Fotyma M., Zięba S. Przyrodnicze i gospodarcze podstawy wapnowania gleb. PWR i L. Warszawa, 1988.
3. Karczewska A. Ochrona gleb i rekultywacja terenów zdegradowanych. Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław, 2008.
Literatura uzupełniająca:
1. Craig J., Vanghan M. Zasoby Ziemi.Warszawa Wyd. PWN 2003.
2. Janikowski R. Zarządzanie, a antropopresja. Warszawa 2004.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: