Rolnictwo na świecie 04-RO-AA-RNS-ND3
Wykłady:
Czynniki przyrodnicze różnicujące charakter rolnictwa w obszarach świata (agroklimat, rzeźba terenu, gleby, zasoby wodne). Pozaprzyrodnicze uwarunkowania rolnictwa na świecie (przeszłość historyczno-kulturowa, poziom rozwoju społeczno-gospodarczego, stopień zurbanizowania i uprzemysłowienia krajów, przemysł spożywczy, rynki zbytu, ludność rolnicza i władanie ziemią, polityka rolna państw). Systemy uprawy roślin i chowu zwierząt w różnych obszarach świata. Rozmieszczenie produkcji ważniejszych produktów roślinnych i zwierzęcych w obszarach i krajach świata. Stan wyżywienia ludności świata i jego powiązania ze stanem rolnictwa. Regionalizacja rolnictwa światowego i charakterystyczne cechy rolnictwa w makroergionach (angloamerykański, łacińskoamerykański, zachodnioeuropejski, śródziemnomorski, środkowoeuropejski, północnoeurazjatycki, środkowoazjatycki, wschodnioazjatycki, południowoazjatycki, północnoafrykańsko-zachodnioazjatycki, środkowopołudniowoafrykański, australijsko-nowozelandzki). Rolnictwo polskie na tle rolnictwa światowego.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Falkowski J., Kostrowicki J.; Geografia rolnictwa świata. WN PWN, Warszawa 2001.
Literatura uzupełniająca:
1. Roczniki statystyczne GUS – przegląd międzynarodowy.
2. Eurostat – Agriculture - http://epp.eurostat.ec.europa.eu.
3. FAO – http://www.fao.org/.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: