Systemy rolnicze 04-RO-AA-SROL-SP6
Wykłady:
Systemy produkcji rolniczej i kryteria ich wyodrębniania. Cechy rolnictwa intensywnego, czynniki intensyfikacji produkcji, skutki produkcyjne, środowiskowe, społeczne intensyfikacji. Założenia i postulaty rolnictwa przyjaznego dla środowiska, aspekty sozologiczne, kulturowe, ekonomiczne, polityczne. Zasady biodynamicznego systemu produkcji rolniczej. Efektywność produkcyjna i ekonomiczna różnych systemów rolnictwa. Integrowane metody produkcji rolniczej – istota, potrzeby i możliwości integrowania zabiegów agrotechnicznych. Różnice i podobieństwa technologii w różnych systemach produkcji rolniczej, ich skutki przyrodnicze, ekonomiczno – organizacyjne oraz wpływ na ilość i jakość produktów rolniczych.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Studiujący potrafi definiować podstawowe systemy produkcji rolniczej, zna ich historię, stan obecny i perspektywy systemowych rozwiązań w rolnictwie. Ma wiedzę w zakresie cech rolnictwa intensywnego, czynników intensyfikacji produkcji, jej skutków produkcyjnych, środowiskowych i społecznych. Zna postulaty i zasady rolnictwa przyjaznego środowisku, jego aspekty sozologiczne, kulturowe, ekonomiczne, polityczne oraz efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Ma wiedzę na temat biodynamicznego systemu produkcji rolniczej. Ma wiedzę o integrowanej (zrównoważonej) produkcji rolniczej. Zna różnice i podobieństwa technologii w różnych systemach produkcji rolniczej i ich umiejscowienie w programach rolnośrodowiskowych. Posiada wiedzę o wdrażaniu systemów rolniczych w różnych warunkach siedliskowych oraz potrafi przewidzieć ich skutki produkcyjne i środowiskowe. Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać profesjonalne umiejętności dotyczące poznania i kształtowania warunków gospodarowania w różnych systemach produkcji rolniczej. Jest świadomy różnorodności i następstw produkcyjno – środowiskowych systemów rolniczych. Posiada przygotowanie do planowania i podejmowania zadań w zakresie realizacji różnych systemów rolniczych.
Literatura
Literatura podstawowa:
Krzysztoforski M. 2009. Rolnictwo zrównoważone. MRiRW Warszawa.
Kuś J. 1995, 1996. Systemy gospodarowania w rolnictwie. IUNG Puławy.
Kodeks dobrej praktyki rolniczej. Warszawa 2004.
https://www.agrofagi.com.pl/ Rolnictwo ekologiczne.
Metodyki integrowanej produkcji roślin. PIORIN Warszawa 2020.
Siebeneicher G. E. 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. PWN Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
Bieszczad S., Sobota J. 2004. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo – rolniczego. AR Wrocław.
Runowski H. 1996. Ograniczenia i szanse rolnictwa ekologicznego. SGGW Warszawa.
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/jakosc-zywnosci
https://www.organicseurope.bio/
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: