Ekonomika agrobiznesu 04-RO-AB-EAGRO-SP5
Wykłady:
Istota i zakres agrobiznesu. Agrobiznes jako podsystem gospodarki narodowej. Przyrodnicze i społeczne otoczenie agrobiznesu. Rynkowe uwarunkowania agrobiznesu. Otoczenie instytucjonalne. Struktura agrobiznesu w Polsce. Zasady gospodarowania czynnikami produkcji. Zasady zrównoważonego rozwoju. Nakłady i koszty produkcji żywności. Wyniki produkcyjne i finansowe działalności gospodarczej. Efektywność produkcji. Procesy inwestowania i ich efektywność. System podatkowy agrobiznesu. Dochody ludności rolniczej. Powiązania międzynarodowe w agrobiznesie.
Ćwiczenia:
Zróżnicowanie przyrodniczych i ekonomicznych warunków produkcji. Przedsiębiorstwa i instytucje agrobiznesu. Struktura działowo-gałęziowa agrobiznesu. Podstawowe relacje na rynku żywnościowym. Rodzaje i struktura wsparcia produkcji i jednostek gospodarczych w agrobiznesie. Analiza czynników produkcji w agrobiznesie. Nakłady i koszty produkcji rolniczej. Zróżnicowanie wyników produkcyjnych i dochodów w rolnictwie. Efektywność gospodarowania w rolnictwie. Źródła i poziom dochodów ludności rolniczej. Poziom obciążeń fiskalnych w rolnictwie. Poziom inwestowania w rolnictwie. Zróżnicowanie sytuacji ekonomicznej gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Woś A.: Agrobiznes. Makroekonomika. PWRiL, Warszawa, 1996.
2. Woś A. (red): Agrobiznes. Mikroekonomika. PWRiL, Warszawa, 1996.
Literatura uzupełniająca:
1. Fereniec J.: Ekonomika i organizacja rolnictwa. Key Text, Warszawa, 1999.
2. Heijman W. i inni : Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 1997.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: