Toksykologia środowiska 04-RO-KS-TS-SD2
Wykłady:
Kierunki rozwoju toksykologii jako dyscypliny naukowej. Cele i zadania współczesnej toksykologii. Zatrucia: klasy toksyczności związków, czynniki warunkujące toksyczność, drogi wprowadzania i wydalania trucizn. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych. Definicje DL50 i ADI. Naturalne substancje toksyczne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Czynniki naturalne i antropogeniczne przyczyniające się do degradacji środowiska. Źródła, właściwości i toksyczność polichlorowcopochodnych węglowodorów alifatycznych i aromatycznych, polichlorobifenyli, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, dioksyn, azotanów (V) i (III) oraz nitrozoamin. Kwaśne opady. Użytkowanie rolnicze gleb a możliwość ich degradacji. Metale ciężkie – źródła, toksyczność, sposoby unieruchamiania. Zapobieganie degradacji gleb i metody ich rekultywacji. Rola próchnicy i nawożenia naturalnego w kształtowaniu właściwości gleb. Zanieczyszczenia wód – ich źródła i szkodliwość. Charakterystyka zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem zanieczyszczeń pochodzenia rolniczego. Klasy czystości wód. Eutrofizacja. Skutki nieracjonalnego nawożenia mineralnego oraz nadmiernych dawek gnojowicy. Możliwość skażeń w wyniku stosowania w rolnictwie nawozów niekonwencjonalnych i pestycydów. Jakość produktów rolnych w wyniku skażenia środowiska a zdrowie ludzi i zwierząt. Żywność transgeniczna – zagrożenia. Metabolizm związków toksycznych w organizmie człowieka. Alternatywne systemy rolnictwa jako metoda niwelowania skutków kumulacji toksyn w środowisku. Sukcesy, niepowodzenia i perspektywy rolnictwa ekologicznego.
Ćwiczenia:
1. Skażenie gleb metalami ciężkimi.
3. Procesy degradacji gleb. Zasolenie gleb.
4. Substancja organiczna w glebie.
5. Źródła zanieczyszczeń wód powierzchniowych.
6. Pierwiastki biogenne w wodzie..
8. Substancje specyficzne pochodzenia roślinnego.
9. Toksyny roślinne.
10. Metale ciężkie w roślinie.
11. Nawozy organiczne a środowisko rolnicze.
12. Nawozy niekonwencjonalne a zawartość metali ciężkich.
13. Oddziaływanie nieracjonalnego nawożenia mineralnego na jakość plonów.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Alloway B.I., Ayres D.C. Chemiczne podstawy zanieczyszczania środowiska. PWN, Warszawa, 2000.
2. Brandys J. Toksykologia – wybrane zagadnienia. Wyd. Uniw. Jagiell. Kraków, 1999.
3. Kozłowski S. Gospodarka a środowisko przyrodnicze. PWN, Warszawa, 1991.
4. Leszczyński B. Wybrane zagadnienia z biochemii i toksykologii środowiska. Wyd. Akad. Podl. Siedlce, 2001.
5. Manahan S. Toksykologia środowiska – aspekty chemiczne i biochemiczne – PWN, Warszawa, 2004.
6. Przeździecki Z. Biologiczne skutki chemizacji środowiska. PWN, Warszawa, 1984.
7. Skinder N.W. Chemia a ochrona środowiska. PWN, Warszawa, 1990.
Literatura uzupełniająca:
1. Leszczyński B. Wybrane zagadnienia z biochemii i toksykologii środowiska. Wyd. Akad. Podl. Siedlce, 2001.
2. Seńczuk W. Toksykologia. PZWL, Warszawa, 2003.
3. Zakrzewski S. Podstawy toksykologii środowiska – PWN, Warszawa, 2001.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: