Analiza i ocena jakości żywności 04-TZR-AIOJZ-SP3
Wykłady:
Przedstawienie wiadomości na temat podstawowych właściwości żywności oraz metod ich analizy. Informacje na temat obliczeń wyników analiz, interpretacji błędów analitycznych, interpretacji wyników analizy pod kątem oceny jakości żywności. Normy i unormowania prawne dotyczące wskaźników dopuszczalnych żywność do spożycia.
Ćwiczenia laboratoryjne:
Metody fizykochemiczne oznaczania głównych składników żywności oraz zawartości zanieczyszczeń żywności. Przygotowanie próbek do badań. Oznaczanie suchości, azotanów i azotynów, konserwantów, barwników, badanie jakości mąki i przetworów mleczarskich, oznaczanie zawartości tłuszczu w różnych artykułach spożywczych.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Krełowska – Kułas M: Badanie jakości produktów spożywczych, PWE, Warszawa 1995 r.,
2. Minczewski J., Marczenko Z: Chemia analityczna t. III – Analiza instrumentalna, PWN 1987 r.,
3. Sikorski Z: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa 1994 r.,
4. Sikorski Z: Chemia żywności, WNT, Warszawa 2002 r.,
5. Tajner – Czopek W., Kita A: Analiza żywności - jakość produktów spożywczych, AWA, Wrocław 2005 r.,
6. Gronowska – Senger A: Analiza żywności-zbiór ćwiczeń, SGGW Warszawa 1999r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: