Chemia organiczna 04-TZR-CHEMO-SP2
Wykłady:
Podział, budowa i nazewnictwo związków organicznych. Typy reakcji związków organicznych. Izomeria. Alkany – szereg homologiczny, otrzymywanie, właściwości chemiczne. Fluorowcoalkany. Alkeny, i alkiny – rodzaje, długości i energie wiązań, otrzymywanie, właściwości chemiczne. Dieny – przykłady, zastosowanie. Alkohole – podział, właściwości chemiczne, fermentacja alkoholowa. Aldehydy i ketony – otrzymywanie, właściwości chemiczne. Kwasy monokarboksylowe nasycone – fermentacja octowa, kwasy dikarboksylowe nasycone, nienasycone monokarboksylowe, dikarboksylowe – przykłady, właściwości chemiczne, zastosowanie. Hydroksykwasy – fermentacja mlekowa, chlorowcokwasy. Estry – hydroliza estrów i zastosowanie w przemyśle spożywczym. Tłuszcze – podział, budowa, utwardzanie, produkcja tłuszczów roślinnych i masła, tłuszcze w diecie człowieka, mydła- podział, otrzymywanie i właściwości. Aminy, aminokwasy – przykłady, podział i właściwości chemiczne. Peptydy, polipeptydy, białka – podział i funkcje, struktura białek. Węglowodany – monosacharydy: podział, występowanie, właściwości chemiczne, disacharydy- budowa, hydroliza, produkcja cukru, polisacharydy- zastosowanie skrobi, celulozy i jej estrów w przemyśle spożywczym. Związki aromatyczne - budowa i właściwości chemiczne. Związki pochodzenia naturalnego.
Ćwiczenia:
Nazewnictwo związków organicznych. Badanie właściwości chemicznych następujących związków - Węglowodory. Alkohole. Aldehydy. Ketony. Kwasy i estry. Tłuszcze i mydła. Aminokwasy i białka. Węglowodany – monosacharydy, disacharydy i polisacharydy. Związki aromatyczne (węglowodory, związki zawierające azot). Związki aromatyczne (tlenowe pochodne benzenu). Podstawowe procesy w technologii organicznej. Metody rozdziału i oczyszczania związków organicznych. Wybrane związki pochodzenia naturalnego (witaminy, hormony, enzymy, kwasy nukleinowe).
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Marzec H: Chemia organiczna. Przewodnik do ćwiczeń dla kierunków przyrodniczych. Wyd. III. Wyd. Uczelniane ATR w Bydgoszczy,
2. Praca zbiorowa pod red. H. Marzec: Przewodnik do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii studentów Wydziałów: Rolniczego oraz Hodowli i Biologii Zwierząt. Wyd. Uczelniane UTP. Bydgoszcz.
Literatura uzupełniająca:
1. Białecka - Florjańczyk E., Włostowska J: Chemia organiczna. Wyd. Nauk. - Tech. Warszawa 2003 r.,
2. Kupryszewski G:Wstęp do chemii organicznej. Wyd. Gdańskie, Gdańsk 1994 r.,
3. Mc Murry J: Chemia organiczna I - V. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2005 r.,
4. Morrison R. T., Boyd R., N: Chemia organiczna I - III. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 1994 r.,
5. Bijok B., Bijok F: Wybrane zagadnienia z biochemii przemysłu spożywczego. Wyd. Szkol. i Pedag. Warszawa 1992 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: