Ogólna technologia żywności 04-TZR-OTZ-SP3
Wykłady:
Priorytetem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu ogólnej technologii żywności w celu nabycia umiejętności doboru surowców, surowców pomocniczych, operacji i procesów jednostkowych w liniach technologicznych w produkcji żywności. Zakres technologii żywności i pojęcia podstawowe z nią związane. Charakterystyka, wartość biologiczna i użytkowa ziaren zbóż, nasion roślin oleistych, ziemniaków, buraków cukrowych, mleka, jaj, ryb, surowców rzeźnych oraz surowców pomocniczych stosowanych w przemyśle spożywczym. Czynniki kształtujące jakość i właściwości funkcjonalne surowców i produktów. Wartość żywieniowa i jakość artykułów żywnościowych. Ogólne schematy technologiczne wytwarzania żywności i sposoby obróbki wstępnej surowców. Zasady technologiczne stosowane w przemyśle spożywczym. Cele i najważniejsze metody konserwacji żywności. Operacje i procesy stosowane w technologii żywności.
Ćwiczenia:
Poznanie sposobu oceny przydatności technologicznej ziemniaka, buraka cukrowego, roślin oleistych, owoców, warzyw, mleka, jaj i mięsa oraz ocena półproduktów i produktów otrzymywanych w czasie procesu ich przetwarzania. Ocena organoleptyczna i określenie parametrów fizykochemicznych oraz ich zmian w żywności w zależności od stopnia przetwarzania. Metody kontroli procesu technologicznego. Wydajność procesu technologicznego i oszacowanie strat produkcyjnych.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Pijanowski, E., Dłużewski, M., Dłużewska, A., Jarczyk, A: Ogólna technologia żywności. Wyd. 8, WNT Warszawa 2006 r.,
2. Bednarski, W. (red.): Ogólna technologia żywności. Wyd. 3, ART Olsztyn 1996 r.,
3. Dłużewski, M., Chuchlowa, J, Krajewski, K., Kamiński, W: Technologia żywności. 1, Wyd. 5, WSiP Warszawa 2007 r.,
4. Dłużewski, M., Dłużewska, A: Technologia żywności. 2, Wyd. 5, WSIP Warszawa 2007 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Bijok B. Bijok, F: Surowce i technologia żywności – cz. 1. WSiP Warszawa 1998 r.,
2. Bijok B. ,Bijok F., Dąbek, A: Surowce i technologia żywności – cz. 2. Wyd. 8, WSiP Warszawa 1997 r.,
3. Sikorski, Z.E. (red.): Chemia żywności. WNT Warszawa 2002 r.,
4. Flis, K., Procner, A: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, [Cz.] 1 -3 2, Wyd. 13, WSiP Warszawa 2007 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: