Prawne regulacje gospodarki żywnościowej 04-TZR-PRS-PRGZ-SP7
Wykłady:
Miejsce prawa żywnościowego w systemie prawa. Hierarchia oraz charakter źródeł prawa żywnościowego. Sposoby oraz metody regulacji prawa żywnościowego. Podstawowe zasady prawa Unii Europejskiej. Warunki zdrowotne żywności i żywienia w aktach Organizacji Narodów. Zjednoczonych oraz ustwodawstwie Unii Europejskiej. „Biała Księga w sprawie bezpieczeństwa żywności”. Europejska Organizacja ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Organization). Warunki zdrowotne żywności i żywienia w prawie polskim. Jakość zdrowotna żywności i system zapewnienia jej bezpieczeństwa w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Warunki zdrowotne nowej żywności. Sposoby oraz metody regulacji rynków żywności w Unii Europejskiej i Polsce.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jeżyńska B., Oleszko A: Prawo rolne i żywnościowe, Warszawa 2003 r.,
2. Aktualne akty prawne dotyczące warunków zdrowotnych żywności i żywienia.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: