Surowce roślinne i ich pozyskiwanie 04-TZR-SRIP-SP1
Wykłady:
Rośliny jako producenci pierwotni odżywczych składników pokarmowych. Fizjologiczne podstawy wzrostu i rozwoju roślin oraz gromadzenia składników odżywczych. Części użytkowe roślin jako produkty żywnościowe i surowce. Rodzaje składników chemicznych zawartych w roślinach o znaczeniu odżywczym dla człowieka i w przetwórstwie. Rolnictwo jako główny producent żywnościowych surowców roślinnych. Zarys historyczny rozwoju rolnictwa i przetwórstwa rolno – spożywczego. Współczesna rolnicza produkcja roślinna na świecie i w Polsce. Istota, specyfika, cele, warunki i formy realizacji rolniczej produkcji roślinnej. Środowisko przyrodnicze polowej produkcji roślinnej. Zasoby rolniczej przestrzeni produkcyjnej oraz zasoby leśne w Polsce. Produkty roślinne, ich rodzaje, cechy jakościowe i wykorzystanie w produkcji żywności. Czynniki przyrodnicze i agrotechniczne warunkujące ilość i jakość żywnościowych produktów roślinnych. Leśnictwo jako źródło produktów i surowców żywnościowych. Poza żywnościowe znaczenie użytków rolnych i lasów.
Ćwiczenia:
Części użytkowe roślin jako produkty żywnościowe i surowce. Produkty roślinne, ich rodzaje, cechy jakościowe i wykorzystanie w produkcji żywności. Rośliny rolniczej uprawy polowej jako źródła żywnościowych surowców roślinnych, rodzaje i jakość dostarczanych surowców oraz zastosowania w produkcji żywności. Produkty żywnościowe i surowce pozyskiwane z roślin warzywnych. Ważniejsze rośliny i surowce zielarskie. Owoce roślin sadowniczych jako produkty żywnościowe i surowce. Rośliny sadownicze oraz specyficzne cechy produkcji sadowniczej. Leśne surowce roślinne i ich pozyskiwanie. Surowce roślinne importowane z innych stref klimatycznych. Zbiór i przechowywanie żywnościowych produktów roślinnych oraz obrót rynkowy nimi.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Grochowski W: Las a produkcja żywności. PWN Warszawa, 1988 r.,
2. Świetlikowska U: (red); Surowce spożywcze. Wyd. SGGW, Warszawa, 2008 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Bonnassieux M. P: Podręczny słownik owoców. WK Twój Styl, Warszawa 1998 r.,
2. Chotkowski J. (red.): Produkcja roślinna. Fund. Rozwój SGGW, 1994 r.,
3. Grochowski W: Jadalne owoce leśne. PWRiL, Warszawa, 1986 r.,
4. Orłowski M., Kołota E: Uprawa warzyw. Wyd. BRASIKA, Szczecin, 1999 r.,
5. Praca zbiorowa, Pieniążek S. A.(red.): Sadownictwo. PWRiL Warszawa, 1995 r.,
6. Praca zbiorowa, Rozbicki J. (red.): Produkcja i rynek zbóż. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 2002 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: