Biotechnologia w produkcji żywności 04-TZR-TPR-BWPZ-SP5
Wykłady:
Podłoża hodowlane i materiały pomocnicze w procesach biotechnologicznych. Bilans masowy i energetyczny wzrostu drobnoustrojów. Kinetyka bioprocesów. Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii. Metody hodowli drobnoustrojów. Procesy okresowe i ciągłe. Warunki aseptyczne w biotechnologii. Wydzielanie biomasy oraz bioproduktów z płynów pohodowlanych. Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów. Powiększenie skali procesów biotechnologicznych. Biotechnologia pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych. Biotechnologiczne metody przetwarzania składników żywności oraz produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.
Ćwiczenia:
Samodzielne wykonanie projektu wybranego procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem bilansu masowego i cieplnego.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2019/20Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bednarski W., Reps A., red.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2003 r.,
2. Leśniak W: Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biomasy, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 2002 r.,
3. Fiedurek J., red.: Procesy jednostkowe w biotechnologii, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2000 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Fiedurek J: Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych. Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: