Zwyczaje żywieniowe i surowce spożywcze w różnych kulturach świata 04-TZR-TPR-ZZKS-SD2
Wykłady:
Powszechne i rzadkie surowce i produkty żywnościowe w różnych rejonach świata. Kultura i obyczaje świata a zwyczaje żywieniowe. Wpływ religii i wierzeń na żywienie człowieka. Różnorodność surowców, produktów i zwyczajów żywieniowych w Ameryce Północnej i Południowej. Azjatycka specyfika żywienia. Zwyczaje i zróżnicowanie potraw spożywanych w Europie. Surowce i zwyczaje żywieniowe w krajach Afryki. Żywienie człowieka w Australii i Oceanii.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Efekty kształcenia
Student zna różnorodności i specyfikę surowców spożywczych w różnych rejonach świata, ma wiedzę na temat wpływu obyczajów, kultury i religii na zwyczaje żywieniowe, zna powszechne i szczególne produkty, dania i zwyczaje żywieniowe na różnych kontynentach i w krajach. Potrafi właściwie interpretować uwarunkowania kulturowe i religijne w żywieniu ludności świata, ma świadomość różnorodności zwyczajów żywieniowych, konieczności jej poszanowania i systematycznego pogłębiania tej wiedzy.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Świetlikowska U. (red). 2008. Surowce spożywcze. Wyd. SGGW, Warszawa.
2. http://kuchnie.swiat.w.interiowo.pl/.
Literatura uzupełniająca:
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2007. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, tom 1.
2. Falkowski J., Kostrowicki J. 2005. Geografia rolnictwa świata. PWN Warszawa.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: