Zarządzanie jakością 04-TZR-ZJ-SP7
Wykłady:
Definiowanie jakości. Koszty jakości. Planowanie jakości. Geneza procesu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie. Koncepcja TQM. Zarządzanie jakością w oparciu o normy ISO serii 9000. Zarządzanie środowiskowe. Zintegrowane systemy zarządzania jakością. Cykl Deminga PDCA. Dobra praktyka produkcyjna (GMP). Dobra praktyka laboratoryjna (GLP). Dobra praktyka higieniczna (GHP). Dobra praktyka rolnicza (GAP). Zasady systemu HACCP. Metody i narzędzia w zarządzaniu jakością (Kanban, Just In time, Poka-Yoke, Metoda 5S, QFD, FMEA). Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością (Hoshin Kanri, Six Sigma, Lean Six Sigma).
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. A. Hamrol, Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa 2008;
2. R. Karaszewski, Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością, TNOiK, Toruń 2006.
Literatura uzupełniająca:
1. R. Karaszewski, Zarządzanie jakością – koncepcje, metody i narzędzia stosowane przez liderów światowego biznesu, TNOiK, Toruń 2005;
2. M. Urbaniak, Zarządzanie jakością – teoria i praktyka, PWN Warszawa 2004.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: