Bezpieczeństwo i higiena pracy z elementami ergonomii 04-ZIF-BPE-SP7
Wykłady:
Ergonomia – pojęcia podstawowe. Układ człowiek – maszyna. Ergonomia korekcyjna i koncepcyjna. Ergonomia w kształtowaniu warunków pracy. Obciążenie pracą - praca fizyczna (dynamiczna i statyczna) i umysłowa. Fizjologiczne uwarunkowania wydajności pracy - optymalny czas pracy, przerwy wypoczynkowe. Ergonomiczne kształtowanie warunków pracy i stanowiska roboczego. Czynniki ergonomiczne w organizacji pracy. Prawna ochrona pracy. Istota bezpieczeństwa i higieny pracy. Organizacje międzynarodowe prawa pracy. Prawny system ochrony pracy w Polsce. Podstawowe regulacje: dyrektywy Unii Europejskiej, Kodeks pracy. System oceny zgodności wyrobów przemysłowych. Choroby zawodowe. Wypadki przy pracy. Postępowanie powypadkowe. Niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe czynniki w środowisku pracy. Charakterystyka najważniejszych czynników zagrożenia w przemyśle chemicznym. Zasady i metody eliminacji lub ograniczenia oddziaływania tych czynników. Podstawy oceny ryzyka zawodowego.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2023/24Z: | W cyklu 2024/25Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Bezpieczeństwo pracy i ergonomia, t. I i II. Praca zbiorowa pod red. D.Koradeckiej. Warszawa, CIOP, 1997
2. Nauka o pracy - bezpieczeństwo, higiena, ergonomia - pakiet edukacyjny dla uczelni wyższych pod redakcją D. Koradeckiej, wyd. CIOP, Warszawa 2000 r.,
3. M. Wykowska : Ergonomia. Wyd. AGH, Kraków 1994 r.,
4. M. Wykowska: Ergonomia- wydanie internetowe (http://home.agh.edu.pl/~ergonom/ergonomia/).
Literatura uzupełniająca:
1. E. Kowal: Ekonomiczno-społeczne aspekty ergonomii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2002. r.,
2. Strona internetowa Centralnego Instytutu Ochrony Pracy www.ciop.pl.
3. Ustawy i Rozporządzenia związane z bezpieczeństwem człowieka w środowisku pracy.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: