Podstawy uprawy roślin zielarskich 04-ZIF-PURZ-SP4
Wykłady:
Semestr III. Rola produkcji roślinnej w rozwoju kultury i cywilizacji ludzkiej. Istota, cele, specyficzne cechy i formy realizacji produkcji roślinnej. Agroklimatyczne uwarunkowania produkcji roślinnej i jakości środowiska. Gleba i topografia terenów rolniczych jako czynniki produkcji roślinnej i środowiska oraz charakterystyka agroklimatu Polski. Agrocenoza użytków rolnych, jej struktura i znaczenie w kształtowaniu i ochronie środowiska. Biologia i rolnicza szkodliwość chwastów. Możliwości ograniczenia zachwaszczenia i walka
z chwastami oraz jej zagrożenia środowiskowe. Eliminowanie czynników niekorzystnych i szkodliwych poprzez zabiegi pielęgnacyjne oraz ich wpływ na jakość środowiska. Produkcyjne i środowiskowe znaczenie zmianowania roślin. Zabiegi uprawy roli i ich wpływ na plonowanie roślin i degradację gleby. Teoretyczne podstawy siewu i sadzenia oraz zbioru roślin.
Semestr IV. Wymagania klimatyczne, glebowe i żywieniowe roślin leczniczych (zielarskich). Zasady ich prawidłowego następstwa w zmianowaniu. Warunki i sposoby przygotowania gleby do siewu/sadzenia roślin leczniczych. Produkcja rozsady. Metody i terminy zakładania plantacji z siewu bezpośredniego, rozsady lub przez organy wegetatywne. Pielęgnacja roślin leczniczych ze szczególnym uwzględnieniem mechanicznego ograniczania zachwaszczenia. Terminy i sposoby zbioru roślin leczniczych w zależności od kierunku uprawy – części podziemne, ziele, organy generatywne. Zasady postępowania z plonem po zbiorze.
Ćwiczenia:
Identyfikacja podstawowych gatunków roślin leczniczych pochodzących z upraw polowych. Dobór gatunków roślin do określonych warunków uprawy. Konstruowanie zmianowań dla gospodarstw zielarskich. Planowanie technologii siewu/sadzenia i pielęgnacji dla różnych grup roślin zielarskich. Zasady doboru i stosowania herbicydów przeznaczonych do upraw zielarskich. Planowanie terminów i sposobów zbioru wybranych surowców zielarskich.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: |
Efekty kształcenia
Student zna podstawowe związki zachodzące między organizmami wchodzącymi w skład agrocenozy oraz najważniejsze środowiskowo-agrotechniczne uwarunkowania produkcji roślinnej. Zna specyficzne wymagania środowiskowo- agrotechniczne roślin leczniczych i zasady agrotechniki w zależności od kierunku ich uprawy. Zna zasady Dobrej praktyki rolniczej w uprawie roślin leczniczych. Potrafi definiować uwarunkowania siedliskowo-agrotechniczne produkcji roślinnej. Prawidłowo interpretuje wpływ produkcji roślinnej na jakość żywności i środowiska. Potrafi określić wpływ warunków środowiska i zabiegów agrotechnicznych na plon i jakość surowca zielarskiego. Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne dla podstawowych grup roślin leczniczych. Jest świadomy roli produkcji roślinnej w środowisku naturalnym i życiu człowieka. Wykazuje kreatywność i otwartość w zdobywaniu i wdrażaniu wiedzy oraz umiejętności z zakresu wpływu technologii produkcji roślinnej na jakość produktów zielarskich i środowisko. Jest chętny do współpracy na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego w zakresie produkcji roślinnej.
Literatura
Literatura podstawowa:
Jabłoński B. (red.) 1993., “Ogólna uprawa roli i roślin”, PWRiL.
Kołodziej B. (red.) 2000, “Uprawa roślin zielarskich. Poradnik dla plantatorów.
Literatura uzupełniająca:
Listowski A. (red.) 1983., “Agroekologiczne podstawy uprawy roślin”, PWN.
Rumińska A. red. Poradnik plantatora ziół, PWRiL 1984.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: