Podstawy żywienia człowieka 04-ZIF-PZC-SP1
Wykłady:
Bilans energii - podstawa i całkowita przemiana materii; przemiany energetyczne w organizmie człowieka Rola podstawowych składników odżywczych w ustroju człowieka, ich zapotrzebowanie dla organizmu i dostarczanie w żywności oraz skutki ich niedoboru i nadmiaru. Prewencja żywieniowa i dietoterapia w wybranych chorobach cywilizacyjnych dietozależnych: otyłości, cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego. Gospodarka wodna organizmu – równowaga kwasowo-zasadowa, bilans wody w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru wody, równowaga kwasowo - zasadowa (kwasica, zasadowica, produkty kwasowo- i zasadotwórcze). Zalecenia żywieniowe dla wybranych grup ludności i ich charakterystyka (żywienie osób w wieku podeszłym, dzieci przedszkolnych, kobiet w ciąży).
Ćwiczenia:
Składniki mineralne w diecie: obliczanie zawartości składników mineralnych w diecie, procentowego pokrycia normy spożycia składników mineralnych. Witaminy w diecie: obliczanie zawartości witamin w diecie, procentowego pokrycia normy spożycia witamin, określanie udziału produktu w diecie jako źródła witamin. Wartość odżywcza białek: obliczanie zawartości aminokwasów egzogennych w diecie, udziału białka zwierzęcego w spożyciu białka ogółem oraz udziału białek w spożyciu energii (%). Wartość odżywcza węglowodanów: obliczanie wielkości spożycia włókna pokarmowego oraz sacharozy w diecie, określanie udziału węglowodanów w spożyciu energii. Wartość odżywcza tłuszczów: obliczanie ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych w diecie, ocena wartości odżywczej spożywanych tłuszczów (stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do kwasów tłuszczowych wielonienasyconych), szacowanie udziału tłuszczów w spożyciu energii. Ocena sposobu żywienia: film instruktarzowy o przeprowadzeniu wywiadu żywieniowego (IŻŻ Warszawa), zastosowanie metod jakościowych oraz ilościowych w ocenie sposobu żywienia. Ocena stanu odżywienia - metody oceny stanu odżywienia, film instruktarzowy o przeprowadzeniu pomiarów antropometrycznych (IŻŻ Warszawa), obliczanie wskaźnika BMI, wskaźnika Rohrera, obliczanie należnej masy ciała wg Puttona.. Układanie jadłospisów wg zasad żywienia podstawowego (racjonalnego) dla wybranych grup docelowych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Efekty kształcenia
Student zna podstawy prawidłowego żywienia człowieka z uwzględnieniem składników pokarmowych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada wiedzę dotycząca etiologii i dietoterapii podstawowych chorób cywilizacyjnych dietozależnych. Potrafi określić stan odżywienia i scharakteryzować sposób żywienia przykładowej osoby. Potrafi ocenić i skorygować jadłospis eliminując złe nawyki żywieniowe i błędy w sposobie żywienia (podstawy doradztwa żywieniowego). Komponuje wybrane jadłospisy stosowane w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Rozumie zależność pomiędzy jakością żywienia a stanem zdrowia i jakością życia. Rola i znaczenie edukacji w zakresie dieto-prewencji są dla niego w pełni zrozumiałe.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Gawęcki, J. - Mossor-Pietraszewska, T., 2008. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN
2. Gawęcki, J. & Hryniewiecki, L. (2006): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN
3. Bujko, J. (2008): Podstawy dietetyki. Wyd.SGGW
Literatura uzupełniająca:
1. Keller J.S., 2000.Podstawy fizjologii żywienia człowieka. SGGW.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: