Hodowla zwierząt 06-BIO-BPZ-HZ-SP6
Wykłady:
Gospodarcze znaczenie poszczególnych gatunków zwierząt i drobiu, kierunki produkcji, organizacja hodowli. Metody genetycznego doskonalenia zwierząt. Typy użytkowe, rasy i mieszańce towarowe poszczególnych gatunków zwierząt. Rozród i biotechnologie rozrodu. Żywienie i warunki utrzymania - wymagania. Ochrona zasobów genowych bydła, trzody, owiec, kóz i drobiu.
Ćwiczenia:
Ocena użytkowości mięsnej, mlecznej, wełnistej i nieśnej. Ocena surowców pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko, wełna, jaja, pierze – doskonalenie właściwości prozdrowotnych tych produktów. Technologie wychowu, odchowu, chowu i tuczu ssaków i ptaków gospodarskich. Budynki inwentarskie i ich wyposażenie. Ekonomika produkcji bydła, trzody chlewnej, owiec kóz i ptaków gospodarskich.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jamroz D., Potkański A. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. PWN Warszawa, 2001.
2. Grabowski T., Kijowski J. Mięso i przetwory drobiowe. WNT Warszawa 2004.
3. Praca zbiorowa pod red.: Litwińczuk Z, Szulc T.. Hodowla i użytkowanie bydła. PWR i L W-wa, 2005.
4. Niżnikowski R., Kowalski Z. M., Strzelec E., Chów kóz. Oficyna Wyd. „Hoża”, Warszawa, 2007.
5. Praca zbiorowa pod red. Patkowskiej-Sokoły B. Podstawy chowu i hodowli owiec. AWA Wrocław, 2000.
6. Praca zbiorowa pod red. Grudniewskiej B. Hodowla i użytkowanie świń. Wyd. ART. Olsztyn, 1998.
Literatura uzupełniająca:
1. Miesięcznik „Polskie Drobiarstwo” i „Hodowca Drobiu”.
2. Dwutygodnik „Przegląd Hodowlany.
3. Praca zbiorowa pod red. Litwińczuk Z. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWR i L Warszawa, 2004.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: