Chów drobiu 06-RO-CHD-SP7
Wykłady:
Znaczenie produkcji drobiarskiej w kraju i na świecie. Praca hodowlana na drobiu - programy, efekty zestawy produkcyjne. Rezerwa genetyczna drobiu – znaczenie, rasy. Technologie wychowu i chowu wybranych zestawów handlowych kur nieśnych i mięsnych, kaczek, gęsi i indyków. Technologie odchowu kurcząt, kaczek i indyków rzeźnych oraz zasady tuczu gęsi. Budowa, ocena jakości, obrót i przetwórstwo jaj. Technologie uboju i obróbki drobiu grzebiącego i wodnego. Zagospodarowanie pierza. Odpady z przemysłu drobiarskiego i technologie ich zagospodarowania. Zasady wychowu i chowu strusi, przepiórek i perlic. Czynniki wpływające na efektywność produkcji drobiarskiej.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Praca zbiorowa pod redakcją Trziszki T. Jajczarstwo. Wyd. AR Wrocław, 2000.
2. Horbańczuk J.O. Struś afrykański „Auto-Graf”, Warszawa, 2003.
3. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J. Chów drobiu. Oficyna wydawnicza Hoża, Warszawa, 1999.
Literatura uzupełniająca:
1. Praca zbiorowa pod redakcją E. Potemkowskiej. Technologia przemysłowej produkcji drobiarskiej. PWRiL, Warszawa, 1989.
2. Polskie Drobiarstwo – miesięcznik (na bieżąco).
3. Hodowca Drobiu – miesięcznik (na bieżąco).
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: