Podstawy produkcji zwierzęcej - Fizjologia zwierząt 06-RO-PPZFZ-SP2
Wykłady:
Zapoznanie się z budową i funkcją komórki zwierzęcej oraz tkanek nabłonkowych, łącznych, mięśniowych i nerwowej. Budowa i fizjologia mięśni. Budowa układu krwionośnego, skład krwi, funkcje krwi w organizmie. Fizjologia rozrodu zwierząt, cykl płciowy samicy, laktacja. Budowa i funkcje układu nerwowego. Gruczoły wydzielania wewnętrznego i regulacja hormonalna.
Ćwiczenia:
Budowa układu pokarmowego zwierząt monogastrycznych i przeżuwaczy. Skład soku żołądkowego i trzustkowego, właściwości enzymów żołądkowych i trzustkowych. Rola drobnoustrojów w żwaczu. Przemiany w wątrobie z uwzględnieniem roli żółci w trawieniu lipidów. Metody oznaczania wartości hematokrytowej i zawartości hemoglobiny oraz ciał morfotycznych we krwi. Budowa układu rozrodczego męskiego i żeńskiego. Skład nasienia, metody konserwacji oraz morfologia i ruchliwość plemników.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2019/20L: |
Literatura
Literatura podstawowa:
Dusza L.: Fizjologia zwierząt z elementami anatomii. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego, 2001.
Bieguszewski H.: Zarys fizjologii zwierząt. Skrypt ATR Bydgoszcz, 1993.
Janowicz K.: Zarys anatomii zwierząt domowych. Wydawnictwo ART Olsztyn, 1999.
Akajewski A.: Anatomia zwierząt domowych, T I i II, PWRiL, 1994.
Literatura uzupełniająca:
Ostrowki K.: Histologi, PZWL, 1996.
Fitko R., Kądziołka A.: Patofizjologia zwierząt, PWRiL, 1991.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: