Podstawy produkcji zwierzęcej - żywienie zwierząt 06-RO-PPZZZ-NP3
Wykłady:
Skład chemiczny pasz. Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych. Charakterystyka pasz objętościowych, treściwych i dodatków paszowych. Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Bilans pasz w gospodarstwie.
Ćwiczenia:
analiza podstawowa paszy. Obliczanie wartości pokarmowej wybranych pasz. Zasady układania dawek pokarmowych. Bilansowanie dawek pokarmowych dla różnych gatunków zwierząt i ich ocena.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2022/23Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Praca zbiorowa, 2001, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, t. 1 – 3.
2. Praca zbiorowa, 2000, Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa, Skrypt AR w Poznaniu
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: