Produkcja zwierzęca - Chów bydła 06-RO-PZCB-SP5
Wykłady:
Znaczenie gospodarcze bydła. Pochodzenie, typy użytkowe i rasy bydła. Uwarunkowania użytkowania mlecznego, mięsnego i rozpłodowego. Wzrost i rozwój bydła. Odchów cieląt i młodego bydła. Specyfika żywienie bydła dorosłego. Praca hodowlana.
Ćwiczenia:
Ocena pokroju, kondycji, kalibru, przydatności do doju, użytkowości bydła. Pozyskiwanie i higiena mleka. Rozród bydła. Ocena i selekcja buhajów. Zasady wychowu cieląt i jałowizny. Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów ras mięsnych, opas bydła.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2024/25Z: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2022/23Z: | W cyklu 2023/24Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Hodowla i użytkowanie bydła, pod redakcją Litwińczuka Z., Szulca T., PWRiL, Warszawa, 2005
2. Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie bydła. Wyd. SGGW, 2002
Literatura uzupełniająca:
1. Przewodniki do ćwiczeń z chowu i hodowli bydła wydane na Wydziałach kształcących na kierunku zootechnika
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: