Technologie mleczarskie (technologia mleka, napojów mlecznych, sera) 06-TZR-TPR-TECHM-SP6
Wykłady:
Gospodarcze znaczenie mleka (krowiego, owczego i koziego) i jego przetworów. Produkcja mleka w Polsce i na świecie. Światowy rynek mleczarski, rynki regionalne i branżowe. Przemysł mleczarski. Formy własności firm mleczarskich. Różnorodność produktów pozyskiwanych z mleka. Wartość odżywcza mleka i jego przetworów. Kryteria podziału serów. Markowe sery świata i z Polski. Sery owcze-dziedzictwo kultury góralskiej.
Ćwiczenia:
Technologia pozyskiwania mleka surowego od krów, owiec i kóz. Postępowanie z mlekiem po doju. Ocena mleka jako surowca w świetle aktualnych przepisów. Podstawowe kryteria higienicznej jakości mleka - źródła zakażeń mleka, jakość mikrobiologiczna i jej wpływ na produkt. Badanie, selekcja i odbiór mleka w zakładzie mleczarskim. Ocena przydatności technologicznej surowca do produkcji artykułów mleczarskich. Technologia produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego i sterylizowanego (UHT). Produkcja masła, napojów mlecznych niefermentowanych i fermentowanych oraz lodów. Technologie serów miękkich, twardych i półtwardych. Produkcja preparatów paszowych mlekozastępczych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2018/19L: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jurczak M.E: Mleko. Produkcja, badanie, przerób. Wyd. SGGW Warszawa 1997 r.,
2. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M.,. Surowce zwierzęce ocena
i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004 r.,
3. Cambell J., Marshall R.T:Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego przetworów. PWN Warszawa 1982 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Derengiewicz W: Technologia serów miękkich. Oficyna Wyd. HOŻA Warszawa 1997 r.,
2. Żuraw J., Chojnowski W., Jęsiak Z:. Technologia serów twardych i półtwardych. Oficyna Wyd.„HOŻA” Warszawa 1997 r.,
3. Przegląd mleczarski.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: