Podstawy projektowania linii technologicznych 02-BIO-AG-PPLT-SP7
Wykłady:
Zasady opracowania dokumentacji technicznej. Analiza niezawodności przedsięwzięcia inwestycyjnego. Lokalizacja ogólna i szczegółowa zakładów spożywczych. Projektowanie programu produkcji. Bilanse surowcowe i materiałowe. Projektowanie technologii produkcji. Projektowanie doboru maszyn i urządzeń. Przestrzenne rozmieszczenie maszyn i urządzeń. Projektowanie zapasów magazynowych i pomieszczeń magazynowych. Projektowanie zapotrzebowania czynników energetycznych. Opracowanie technologicznych wytycznych dla branż. Projektowanie wymogów transportu wewnętrznego i zewnętrznego. Projektowanie zatrudnienia i pomieszczeń socjalnych. Zagadnienia ochrony przeciwpożarowej w projektowaniu zakładów; wyznaczanie dopuszczalnej wielkości strefy pożarowej. Zasady opracowania ogólnego planu zagospodarowania terenu. W czasie realizacji przedmiotu studenci powinni opanować wiadomości dotyczące organizacji procesu produkcyjnego. Do realizacji tego celu niezbędna jest znajomość operacji technologicznych, a także maszyn i urządzeń technicznych, doboru pomieszczeń produkcyjnych i pomieszczeń pomocniczych oraz magazynowych, przewidywania zapotrzebowania na czynniki energetyczne, rodzaj i wielkość załogi, pomieszczeń socjalnych itp.
Ćwiczenia:
Zajęcia prowadzone w małych grupach seminaryjnych po przydzieleniu każdemu studentowi indywidualnego zadania. Rozliczenie z wykonania poszczególnych etapów jest realizowane na cotygodniowych zajęciach grupy celem wspólnego opracowania założeń projektu wybranej technologii chemicznej lub spożywczej.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2017/18Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Dłużewski M. i wsp.: Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 1987.
2. Sieniutycz S.: Optymalizacja w inżynierii procesowej. WNT, Warszawa 1991.
3. Matuszek T.: Zarys projektowania maszyn w liniach technologicznych przemysłu spożywczego. Wyd. PG, Gdańska 1986.
4. Urbaniec K.: Optymalizacja w projektowaniu aparatury procesowej. WNT, Warszawa, 1979.
5. Lewicki i inni: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa, 1998.
Literatura uzupełniająca:
1. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A.: Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa Wyd. IV, 1990.
2. Normy i przepisy szczegółowe.
3. Katalogi firmowe.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: