Aparatura procesowa (biotechnologiczna) 02-BIO-BPZ-AP-SP7
Wykłady:
Procesy i urządzenia fermentacyjne. Budowa bioreaktorów. Systemy napowietrzania cieczy w bioreaktorach. Budowa i działanie osadników, cyklonów i hydrocyklonów. Instalacje do rozdziału mieszanin na membranach. Przeponowe wymienniki ciepła - płytowe i rurowe, aparaty wielosekcyjne. Próżniowe wyparki cienkowarstwowe. Suszarki dyspersyjne - rozpryskowe i fluidalne. Suszarki kontaktowe. Ekstraktory.
Ćwiczenia projektowe:
W ramach projektowania studenci wykonują kilka (zazwyczaj trzy) projekty aparatów zawierające podstawowe obliczenia inżynierskie i konstrukcyjne.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2019/20Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Lewicki P., Lenart A., Kowalczyk R.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 1999.
2. Viesterus V., Szmite I., Żilewicz A.: Biotechnologia: substancje czynne, technologia, aparatura, WNT, Warszawa 1992.
3. Błasiński H., Pyć K., Rzyski E.: Maszyny i aparatura technologiczna przemysłu spożywczego, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 1990.
Literatura uzupełniająca:
1. Praca zbiorowa pod red. Bednarskiego W., Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT Warszawa, 2003.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: