Inżynieria procesowa 02-TZR-IP-SP3
Wykłady:
Definicja i podstawowe pojęcia inżynierii procesowej. Pomiar typowych parametrów procesowych (strumień objętość i masy, prędkość średnia i lokalna, ciśnienie, temperatura). Zagadnienia termodynamiczne w obiegach chłodniczych i suszarnictwie. Przenoszenie pędu – przepływ płynów i ruch ciał stałych w polu sił. Reologia cieczy. Filtracja. Fluidyzacja. Transport pneumatyczny. Sedymentacja. Wirowanie. Mieszanie. Rozpylanie cieczy. Procesy przenoszenia ciepła – przewodzenie, konwekcja i promieniowanie. Przenikanie ciepła. Opory ruchu ciepła. Izolacja cieplna. Suszenie. Ekstrakcja. Krystalizacja. Destylacja. Rektyfikacja. Procesy membranowe.
Ćwiczenia:
Ćwiczenia audytoryjne polegające na rozwiązywaniu problemów cząstkowych dla typowych operacji jednostkowych. Ćwiczenia laboratoryjne obejmują doświadczenia z wymiany pędu, ciepła i masy.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2016/17Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Lewicki P. P: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 2005 r.,
2. Domagała A: Metodyka pomiarów w inżynierii przemysłu spożywczego, PWRiL, Poznań 1996r.,
3. Koch R, Noworyta A: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT, Warszawa 1992 r.
Literatura uzupełniająca:
1. M. Serwiński: Zasady inżynierii chemicznej i procesowej, WNT, Warszawa 1982 r.,
2. K. F. Pawłow, P. G. Romankow, A. A. Romankow: Przykłady i zadania z zakresu aparatury i inżynierii chemicznej, WNT, Warszawa 1981 r.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: