Maszyny i urządzenia specjalistyczne 02-TZR-MUS-SD2
Wykłady:
Materiałoznawstwo, zasady projektowania i eksploatacji aparatury przemysłu spożywczego. Procesy i operacje mechaniczne (rozdrabnianie, mycie, przesiewanie, wytłaczanie cieczy z surowców stałych, ekstruzja, rozdzielanie układów niejednorodnych, fluidyzacja, mieszanie, aglomeracja). Przenoszenie ciepła (odparowywanie, chłodzenie, mrożenie). Przenoszenie masy (suszenie, destylacja, rektyfikacja, ekstrakcja, zagęszczanie, filtracja). Transport. Procesy i przykładowe specjalistyczne urządzenia stosowane w gałęziach przemysły rolno-spożywczego, np. w mleczarstwie, piekarstwie, piwowarstwie, przetwórstwie: mięsnym, rybnym, zbożowym, skrobiowym, owocowo-warzywnym. Przykładowe linie produkcyjne (rozwiązania technologiczno-techniczne).
Ćwiczenia:
Obliczenia dotyczące procesów i urządzeń stosowanych w przemyśle spożywczym (filtry, wirówki, urządzenia do wymiany ciepła, mieszalniki/miesiarki, suszenie, mrożenie, krystalizacja). Projekt z zakresu: maszyny rozdrabniającej, mieszalnika, wymiennika ciepła, cyklonu, wirówki itp.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2020/21Z: |
Efekty kształcenia
Student zna specjalistyczne maszyny i urządzenia oraz ich przeznaczenie i możliwości zastosowania w liniach technologicznych przemysłu spożywczego. Potrafi dobrać urządzenia specjalistyczne do zadanego procesu technologicznego w przemyśle rolno-spożywczym. Potrafi ocenić wpływ wybranych technologii, maszyn i aparatury na właściwości produktów spożywczych. Jest świadomy ciągłego postępu naukowo-technologicznego w dziedzinie maszyn i urządzeń w przemyśle spożywczym oraz wykazuje potrzebę doskonalenia się i aktualizacji posiadanej wiedzy.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Lewicki P.P. (red.): Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1999.
2. Knyszewski J.: Maszyny i urządzenia przemysłu żywnościowego. Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk 2003.
3. Błasiński H., Pyć W., Rzyski E.: Maszyny i aparatura technologiczna przemysłu spożywczego, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź 2001.
Literatura uzupełniająca:
1. Kaleta A., Wojdalski J.: Przetwórstwo rolno-spożywcze. Wybrane zagadnienia inżynieryjno-produkcyjne i energetyczne. Wyd. SGGW, Warszawa 2008.
2. Popko H., Popko R., Popko A.: Podstawy konstrukcji maszyn przemysłu spożywczego. Przemysł mięsny. Wyd. Uczelniane Politechniki Lubelskiej, Lublin 1998.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: