Chromatographic methods in food analysis 02-TZR-NTZ-CMFA-SD2
Ćwiczenia:
Principles of gas and liquid chromatography: basic chromatographic concepts (chromatogram, distribution coefficient, retention time and volume, capacity factor, gaussian profile, theoretical plates, selectivity, resolution) – a fundamental chromatographic calculations. Instrumentation (mobile phase, stationary phase – physical forces and interactions, pump, detector): analysis of working parameters. Calibration in chromatography: calculations. Applications of GC and HPLC to food analysis – based on the literature available.
Koordynatorzy przedmiotu
Efekty kształcenia
Student ma ugruntowaną wiedzę z zakresu wykorzystania, podstaw fizykochemicznych, kalibracji metod chromatograficznych stosowanych w analizie instrumentalnej żywności oraz interpretacji uzyskanych wyników pomiarowych. Potrafi dobrać warunki pracy chromatografu na podstawie charakterystyki analitu oraz składu analizowanej próbki, a także opracować uzyskane wyniki z analizy chromatograficznej. Posiada umiejętności w zakresie języka obcego na poziomie B2+, z uwzględnieniem słownictwa typowego metod chromatograficznych stosowanych w analizie żywności. Planuje w odpowiedni sposób czynności, które należy podjąć podczas realizacji zadań związanych z chromatograficzną analizą żywności.
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Paré J.R.J., Bélanger J.M.R., 1997, Instrumental methods in food analysis, Elsevier.
2. Hyver K.J. (ed.), 1989, High Resolution Gas Chromatography, Hewlett Packard.
3. R.E. Majors, 2013, Sample Preparation Fundamentals for Chromatography, 5991st–3326EN, Agilent Technologies.
Literatura uzupełniająca:
1. Hajslova J., Cajka T., Gas Chromatography in Food Analysis, in Otles S. (ed.), 2008, Handbook of Food Analysis Instruments, CRC Press.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: