Nowoczesne materiały i opakowania żywności 02-TZR-NTZ-NMOZ-SD1
Wykłady:
Klasyfikacja opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym. Charakterystyka materiałów polimerowych stosowanych jako opakowania do żywności, kryteria oceny opakowań jednostkowych, regulacje prawne w aspekcie materiałów opakowaniowych, bezpieczeństwo stosowania polimerowych materiałów opakowaniowych, nowoczesne kierunki modyfikacji materiałów opakowaniowych , opakowania aktywne i inteligentne, metody instrumentalne w analizie materiałów opakowaniowych. Nowoczesne linie technologiczne do wytwarzania opakowań (nadruk, etykieta, znakowanie). Wielowarstwowe folie opakowaniowe. Recykling opakowań polimerowych.
Ćwiczenia:
Nowoczesne metody identyfikacji materiałów opakowaniowych, metody analizy termicznej wykorzystywane w ocenie jakości opakowań, metody detekcji substancji niedozwolonych w materiałach opakowaniowych. Badania migracji substancji z opakowań. Recykling materiałów opakowaniowych, biodegradacja.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2018/19L: |
Efekty kształcenia
Student zna nowoczesne metody badawcze stosowane w ocenie tworzywowych opakowań do żywności. Ma wiedzę na temat wpływu właściwości opakowania na jakość i bezpieczeństwo żywności. Zna najnowsze procesy wytwarzania opakowań tworzywowych oraz sposoby ich modyfikacji pod kątem wydłużenia czasu przydatności czy poprawy stanu opakowanej żywności (opakowania aktywne) lub opakowań aktywnych (monitorujących stan). Posługuje się zaawansowanymi metodami badawczymi stosowanymi do oceny jakości opakowania. Potrafi zaproponować (dobrać) opakowanie z uwzględnieniem doboru materiału jego modyfikacji i technologii wytwarzania w zależności od charakterystyki produktu spożywczego. Potrafi zaplanować eksperyment z wykorzystaniem nowoczesnych metod badawczych w celu charakterystyki opakowania stosowanego do żywności. Ma świadomość odpowiedzialności etycznej związanej z wykonywanym zawodem.
Literatura
Literatura podstawowa:
[1] Lisińska-Kuśnierz M. 2005, Badanie i ocena jakości materiałów opakowaniowych i opakowań jednostkowych. Akademia Ekonomiczna w Krakowie.
[2] Pielichowski J. J., Puszyński A. A., 1998 r., Technologia tworzyw sztucznych. WNT, Warszawa.
[3] Korzeniowski A., Ankiel-Homa M., Czaja-Jagielska N. 2011, Innowacje w opakowalnictwie. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
[4] Polska Norma PN-EN 13130: Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Substancje w tworzywach sztucznych podlegające ograniczeniom. PKN Warszawa 2005 r.
Literatura uzupełniająca:
[1] Juśkiewicz M., Kuncewicz A., Panfil-Kuncewicz H. 2012, Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności WUW-M w Olsztynie.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: