Uprawa roślin 04-AK-UR-SP3
Wykłady:
Hodowla roślin rolniczych. Analiza wykorzystania potencjału biologicznego roślin w produkcji polowej. System oceny oryginalności, wyrównania i trwałości oraz wartości gospodarczej odmian roślin uprawnych. Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Nawożenie i rola składników odżywczych w uprawie roślin. Wpływ zabiegów plonotwórczych i plonochronnych na jakość surowców roślinnych. Unormowania prawne w nawożeniu, ochronie roślin i ochronie środowiska. Pozyskiwanie materiału reprodukcyjnego roślin rolniczych. Wpływ uprawy roślin na klimat. Wpływ gwałtownych zjawisk atmosferycznych na stan roślin. Wpływ warunków zimowania oraz suszy na stan roślin.
Ćwiczenia:
Biologia roślin okopowych i projekt technologii uprawy.
Biologia zbóż wiechlinowych i projekt technologii uprawy.
Biologia zbóż prosowych i projekt technologii uprawy.
Biologia roślin przemysłowych i projekt technologii uprawy.
Biologia roślin bobowatych - strączkowych i projekt technologii uprawy.
Biologia roślin bobowatych - drobnonasiennych i projekt technologii uprawy.
Rozpoznawanie i uprawa ziół.
Uprawa traw z siedliskach łąkowych.
Bilans składników pokarmowych w produkcji wybranych zbóż.
Bilans składników pokarmowych w produkcji roślin okopowych.
Bilans składników pokarmowych w produkcji roślin przemysłowych.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2016/17Z: |
Efekty kształcenia
Student ma podstawową wiedzę w zakresie specyfiki roślin rolniczych. Ma podstawową wiedzę na temat biologii roślin rolniczych, wymagań siedliskowych elementów agrotechniki oraz technologii ich produkcji. Ma podstawową wiedzę o jakości roślin rolniczych. Potrafi samodzielnie zdobywać wiedzę i rozwijać profesjonalne umiejętności dotyczące poznania oraz wykorzystania specyficznych właściwości roślin rolniczych. Potrafi identyfikować gatunki roślin rolniczych oraz scharakteryzować ich właściwości. Posiada umiejętność projektowania elementów technologii uprawy roślin rolniczych w powiązaniu z warunkami środowiskowymi. Dostrzega postęp wiedzy i technologii, rozumie potrzebę permanentnego zdobywania, ugruntowania i praktycznego wykorzystania wiedzy. Ma świadomość ryzyka i zagrożeń wynikających z prowadzenia działu produkcji roślinnej dla ludzi, zwierząt gospodarskich i środowiska, kieruje się etycznymi zasadami w działalności gospodarczej
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jasińska Z., Kotecki A. (red.) 2003. Szczegółowa uprawa roślin, AR Wrocław.
2. Ignaczak S., 2000: Rośliny zbożowe. Wyd. ATR Bydgoszcz,
3. Kołodziej B. (red.), 2010. Poradnik dla plantatorów - Uprawa ziół, PWRiL, Poznań.
Literatura uzupełniająca:
1. nternetowy system aktów prawnych.
2. Czasopisma naukowe: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Acta Scientiarum Polonorum – s. Agricultura, Electronic Journal of Polish Agricultural Universities (EJPAU), Fragmenta Agronomica, Rośliny Oleiste, Pamiętnik Puławski i popularno-naukowe Wieś Jutra, Top Agrar Polska, Nowoczesna Uprawa, Gazeta Cukrownicza, Przegląd Zbożowo-Młynarski, tym informacje dostępne w internecie
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: