Mało znane rośliny jadalne 04-BIO-AG-MZRJ-SD3
Wykłady:
Podział roślin ze względu na wymagania środowiskowe, sposób uprawy oraz rodzaj plonu. Możliwości pozyskiwania materiału rozmnożeniowego i metody rozmnażania. Charakterystyka wybranych gatunków (opis botaniczny, pochodzenie, wymagania i możliwości uprawy): aronia czarna, aktinidia ostrolistna, bez czarny, borówka brusznica, cytryniec chiński, czeremcha amerykańska, dereń jadalny, jarząb pospolity, pigwa pospolita, pigwowiec chiński, pigwowiec japoński, rokitnik zwyczajny, róża dzika, suchodrzew jadalny, świdośliwa kanadyjska, żurawina błotna, cebula chińska, cebula piętrowa, choysum, fasolnik chiński, kapusta chińska, kapusta japońska, kiwano, komatsuna, miechunka peruwiańska, miechunka pomidorowa, miechunka rozdęta, okra, orzech ziemny, pepino, pochrzyn chiński, portulaka warzywna, roszponka warzywna, rukiew wodna, rukola, salsefia, sałata łodygowa, skorzonera, szalotka, szczypiorek czosnkowy, tatsoi, topinambur, xiebai. Wartość odżywcza wybranych gatunków. Możliwości wykorzystania plonów oraz ich przechowywanie i przetwarzanie.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Kawecki Z., Łojko R., Pilarek B. Mało znane rośliny sadownicze. Wydawnictwo UWM Olsztyn 2001
2. Hołubowicz T. Sadownictwo. Wydawnictwo AR Poznań 1999
3. Nowiński M. Dzieje roślin i upraw ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1977
4. Gapiński M. Warzywa mało znane i zapomniane. PWRiL Warszawa 1993
5. Rupp C. Ogród warzywny. Zdrowe warzywa z własnej uprawy. 2010
Literatura uzupełniająca:
1. Owoce Warzywa Kwiaty – Hortpress Warszawa – dwutygodnik
2. Hasło Ogrodnicze – Plantpress Kraków – miesięcznik
3. Warzywa – Plantpress Kraków – miesięcznik
4. Sad Nowoczesny – Hortpress Warszawa – miesięcznik
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: