Towaroznawstwo żywności biotechnologicznie przetworzonej 04-BIO-AG-TZBP-SD3
Wykłady:
Metody badań produktów spożywczych.
Kryteria działalności laboratoriów i ośrodków badawczych systemów jakości. Systemy jakości według norm ISO 9000.
Związki chemiczne produktów spożywczych i ich przemiany zachodzące w trakcie przechowywania.
Ocena przydatności użytkowej, funkcjonalnej, wartości następujących artykułów żywnościowych: drożdże, piwo, wino, spirytus, pieczywo (prowadzenie ciasta na drożdżach i zakwasach).
Jakość żywności utrwalonej metodami biologicznymi (kwas mlekowy, preparaty enzymatyczne).
Wpływ metody utrwalania żywności: solenie, marynowanie, cukrzenie, alkoholizowanie i wędzenie) na ich wartość odżywczą i zdrowotność.
Ćwiczenia:
Zakres ćwiczeń laboratoryjnych opartych wyłącznie na analizach chemicznych i metodach instrumentalnych dotyczyć będzie oceny jakościowej w kontekście: atrakcyjności sensorycznej, zawartości substancji odżywczych, szkodliwych, funkcjonalności i dyspozycyjności artykułów żywnościowych, których wybór znajduje się w treści proponowanych wykładów.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Świderski F. (red. nauk.), 2003. Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Wyd. SGGW W-wa.
2. Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności. VI Konf. Nauk. Warszawa 6-7 grudnia 2007. Wyd. SGGW.
3. Bednarski W., Repsa A., 2001. Biotechnologia żywności.
4. Świderski F. (praca zbiorowa) 1998. Towaroznawstwo produktów spożywczych. Teoria i ćwiczenia. SGGW Warszawa.
5. Gerling H., Duda G., 2004. Żywność a zdrowie i prawo.
Literatura uzupełniająca:
1. Pijanowski E. i inni 1996. Ogólna technologia żywności. WNT. Warszawa.
2. Ambroziak Z. 1998. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Cz. I i II. WSiP W-wa.
3. Problemy biotechnologii seria pt: Najnowsze osiągnięcia nauki, Wszechnica PAN, 1998.
4. Chmiel A., Biotechnologia podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1994.
Skrypty pracowników katedry:
1. Rogozińska I., 1997. Przechowalnictwo i towaroznawstwo surowców rolniczych. ATR, Bydgoszcz.
2. Wojdyła T., Rogozińska I., 2004. Przechowalnictwo owoców i warzyw oraz metody analiz stosowane w ich przetwórstwie. ATR Bydgoszcz.
3. Wojdyła T., 2006. Rośliny przemysłowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz metody analiz stosowane w ich przetwórstwie. ATR Bydgoszcz.
4. Wichrowska D. Procesy związane z wytwarzaniem żywności na drodze biotechnologii oraz ocena surowców i produktów (w opracowaniu).
Publikacje [związane w sferze badawczej z kierunkiem Biotechnologia, a umożliwiające prowadzenie wykładów autorskich]:
1. Rogozińska I., 2000. Wykorzystanie analizy sensorycznej w kontroli jakości surowców i produktów przemysły spożywczego. Żywienie Człowieka- Hotelarstwo- Piekarstwo. ATR Bydgoszcz, 89-96.
2. Rogozińska I., 1999. Przyczyny i skutki zmian jakościowych zachodzących w produktach pochodzenia roślinnego. Żywienie Człowieka- Hotelarstwo- Piekarstwo. ATR Bydgoszcz, 63-68.
3. Wszelaczyńska E., Wichrowska D., Pińska M., Rogozińska I. Evaluation of enzymatic browing degree of edible potato tubers inducted by herbicides, mechanical damages and storage by means of instrumental and sensory methods. Pol. J. of Food and Nutr. Sc., Vol. 57, No 3(A), 163-166.
4. Rogozińska I., Pobereżny J., 2001. National Drinking- Water Quality Standards Development Criteria Compliant with The World Health Organisation (WHO). J. of Environmental Studies Vol. 11, Supplement I- Eco-Med: 19-22.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: