Użytkowanie roślin rolniczych 04-BIO-AG-URR-SP6
Wykłady:
Charakterystyka biologiczna oraz użytkowa grup roślin rolniczych i ich znaczenie w Polsce, Europie i na świecie. Charakterystyka gatunków o dużym znaczeniu gospodarczym, w tym ich pochodzenie, skład chemiczny plonu ze szczególnym uwzględnieniem substancji mających znaczenie w żywieniu człowieka, zwierząt lub decydujących o ich zastosowaniu w różnych gałęziach przemysłu. Czynniki klimatyczno-glebowe i wybrane agrotechniczne kształtujące wartość użytkową gatunków i odmian roślin rolniczych. Niekonwencjonalne zastosowania roślin rolniczych, w tym na cele energetyczne. Właściwości i wykorzystanie produktów ubocznych powstałych przy uprawie i przerobie roślin rolniczych. Osiągnięcia biotechnologii w zakresie doskonalenia odmian roślin rolniczych.
Tematyka wykładów:
Procedury oceny i rejestracji odmian.
Znaczenie gospodarcze zbóż. Pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies - znaczenie gospodarcze, charakterystyka użytkowa, kierunki hodowli.
Burak cukrowy – znaczenie gospodarcze, charakterystyka użytkowa, kierunki hodowli.
Ziemniak – znaczenie gospodarcze, charakterystyka użytkowa, kierunki hodowli.
Kukurydza - znaczenie gospodarcze, charakterystyka użytkowa, kierunki hodowli.
Rzepak - znaczenie gospodarcze, charakterystyka użytkowa, kierunki hodowli. Przegląd i charakterystyka innych roślin oleistych.
Rośliny strączkowe - ogólna charakterystyka i znaczenie gospodarcze. Groch, łubin, soja – właściwości użytkowe, kierunki hodowli.
Rośliny motylkowate wieloletnie – ogólna charakterystyka i znaczenie gospodarcze. Lucerna, koniczyna – właściwości użytkowe, kierunki hodowli.
Rośliny lecznicze. Rośliny energetyczne.
Ćwiczenia:
Typy i grupy użytkowe roślin okopowych. Właściwości bioagrotechnologiczne odmian uprawnych buraka i ziemniaka.
Typy i grupy użytkowe zbóż wiechlinowych. Właściwości bioagrotechnologiczne odmian uprawnych pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa.
Typy, grupy użytkowe i właściwości bioagrotechnologiczne odmian uprawnych kukurydzy i rzepaku.
Rośliny bobowate - typy, grupy użytkowe i właściwości bioagrotechnologiczne grochu, łubinu, lucerny i koniczyny.
W obrębie każdej grupy roślin ćwiczenia obejmują identyfikację podstawowych gatunków w różnych fazach rozwojowych oraz analizę ich specyficznych elementów budowy morfologicznej i anatomicznej oraz innych szczególnych właściwości decydujących o wysokości i jakości plonów.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Szczegółowa uprawa roślin pod red. Z. Jasińskiej i A. Koteckiego, AR Wrocław 2002.
2. Skrypty do ćwiczeń ze Szczegółowej Uprawy Roślin wydane przez uczelnie rolnicze w Polsce.
3. Listy opisowe odmian roślin rolniczych. COBORU, Słupia Wielka.
Literatura uzupełniająca:
1. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych pod red. J. Chotkowskiego, Wydawnictwo „Wieś Jutra”, Warszawa, 2005.
2. Uprawa ziół pod red. B. Kołodziej B. PWRiL, W-wa, 2010.
3. Falkowski J., Kostrowicki J. Geografia rolnictwa świata. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: