Chemia organiczna 04-BIO-CHEMO-SP2
Wykłady:
1. Nomenklatura związków organicznych.
2. Przegląd grup związków organicznych: nazewnictwo, budowa, właściwości fizyczne i chemiczne, zastosowanie w życiu codziennym.
3. Podstawy syntezy organicznej: destylacja, ekstrakcja, krystalizacja jako metody oczyszczania produktów; środki suszące – przegląd i dobór.
Ćwiczenia:
1. Przegląd grup związków organicznych: właściwości fizyczne i chemiczne, zastosowanie w życiu codziennym.
2. Synteza organiczna: chlorek t-butylu; aspiryna.
3. Barwniki roślinne – ekstrakcja z materiału roślinnego; rozdział metodą ekstrakcji i TLC.
4. Elementy analizy jakościowej związków organicznych.
5. Ilościowe oznaczania witaminy C w produktach spożywczych oraz zawartości cukrów redukujących w cukrze spożywczym.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2024/25L: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. McMurry J.,Chemia organiczna. PWN, Warszawa 2005.
2. Morrisom R.T., Boyd R.N., chemia organiczna. PWN, Warszawa, 1990.
Literatura uzupełniająca:
1. Patrick G., Krótkie wykłady. Chemia organiczna. PWN, Warszawa, 2005.
2. Jerzmanowska Z., Analiza jakościowa związków organicznych: podręcznik dla studentów farmacji i chemii.: PZWL, Warszawa 1975.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: