Czystość mikrobiologiczna płodów rolnych i żywności 04-RO-AB-CMPRZ-SP5
Wykłady:
Drobnoustroje środowisk naturalnych jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktów spożywczych (drobnoustroje pochodzące z powietrza, gleby, wody). Mikroorganizmy chorobotwórcze, toksynotwórcze i saprofityczne wybranych surowców i produktów przemysłu spożywczego i płodów rolnych. Mikroflora mleka i produktów mlecznych, mięsa i wędlin, jaj, ryb, zbóż i przetworów zbożowych, owoców i warzyw, surowców dodatkowych (herbaty, przypraw, płatków owsianych). Zatrucia pokarmowe ( charakterystyka najważniejszych bakterii i wirusów). Wpływ czynników środowiska na rozwój drobnoustrojów (niska i wysoka temperatura, pH, promieniowanie UV i gamma, wilgotność, potencjał oksydoredukcyjny, ciśnienie osmotyczne). Biologiczne, fizyczne i chemiczne metody zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Grzyby i wytwarzane przez nie mykotoksyny w żywności i płodach rolnych. Mikroorganizmy probiotyczne, prebiotyki, synbiotyki (produkcja, aktywność biologiczna, zastosowanie). Żywność funkcjonalna. Mikroflora kiszonek.
Ćwiczenia:
Mikrobiologiczne badanie wody (bakterie wskaźnikowe). Ocena mikrobiologiczna fermentowanych produktów spożywczych ( określanie liczebności bakterii mlekowych, izolacja, testowanie właściwości antagonistycznych). Mikrobiologiczna ocena czystości sanitarnej wybranych produktów mlecznych. Badanie czystości mikrobiologicznej owoców i warzyw. Drobnoustroje surowców dodatkowych ( przyprawy, rodzynki, orzeszki arachidowe, płatki owsiane). Czystość mikrobiologiczna wędlin. Mikrobiologiczne badanie jaj. Ocena skażenia mikrobiologicznego pasz- izolacja grzybów strzępkowych i bakterii Badanie wpływu czynników środowiska na bakterie: temperatury, pH, promieniowania UV. Zatrucia pokarmowe wywołane przez bakterie przenoszone przez żywność.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Zofia Żakowska i Helena Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym. Wyd. Politechniki Łódzkiej, 2000 Łódź..
2. K. Trojanowska, H. Giebel, B. Gołębiowska, Mikrobiologia żywności.. WAR im. A. Cieszkowskiego, 2004 Poznań.
3. Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Mikrobiologia techniczna, tom 1 i 2. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2007.
4. Władysław Kunicki-Goldfinger, Życie bakterii. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2007.
Literatura uzupełniająca:
1. Hans G. Schlegel, Mikrobiologia ogólna. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2008.
2. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt, Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2005.
3. J. Nicklin, K. Graeme-Cook, T. Paget, R. Killington, Krótkie wykłady. Mikrobiologia. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2000.
4. Paul Singleton, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2000.
5. Pr. zbiorowa pod red. W. Bednarskiego i A. Repsa, Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo – Techniczne Warszawa 2007.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: