Biochemia 04-RO-BIOCH-NP3
Wykłady:
Aminokwasy i peptydy (budowa, właściwości fizyko-chemiczne, podział, funkcje biologiczne, reakcje charakterystyczne, wiązanie peptydowe, nomenklatura, właściwości, peptydy naturalne). Białka (budowa, konformacje i struktury białkowe, podział, sekwencja aminokwasów i specyficzne wiązania, oczyszczanie i rozdzielanie). Kwasy nukleinowe (budowa, rodzaje i funkcje kwasów nukleinowych, struktura przestrzenna). Cukry (budowa, właściwości fizyko-chemiczne, podział, reakcje charakterystyczne). Lipidy (budowa, właściwości fizyko-chemiczne, podział, reakcje charakterystyczne). Utlenianie biologiczne. Fosforylacja oksydacyjna. Glikoliza - etapy i bilans. Fermentacje. Cykl kwasu cytrynowego, reakcje oksydacyjnej dekarboksylacji -ketokwasów. Cykl pentozofosforanowy. Glikogenoliza.β- oksydacja kwasów tłuszczowych. Reakcje dekarboksylacji, transaminacji i deaminacji aminokwasów. Glikogeneza. Glikoneogeneza. Biosynteza nasyconych kwasów tłuszczowych. Cykl mocznikowy.
Ćwiczenia:
Aminokwasy - (reakcje charakterystyczne na tyrozynę, tryptofan i cysteinę, reakcja ksantoproteinowa, ilościowe oznaczanie aminokwasów metodą formolową Sörensena). Białka (właściwości fizyko – chemiczne, dializa, roztwory koloidalne, amfoteryczny charakter białek, strącanie białek, wysalanie białek, ilościowe oznaczanie białka metodą biuretową). Kwasy nukleinowe (skład chemiczny; odróżnianie DNA od RNA). Cukry (wykrywanie ketoz, reakcja Seliwanowa, odróżnianie jednocukrów od dwucukrów redukujących, reakcje z jodem, hydroliza polisacharydów, oznaczanie ilościowe laktozy metodą Meriera). Barwniki (rozdział barwników chloroplastów metodą chromatografii cienkowarstwowej, antocyjany, hemoglobina). Witaminy (oznaczanie zawartości kwasu askorbinowego w materiale roślinnym; reakcje barwne witamin A,D, B1 i B2). Enzymy (izolacja i oznaczanie aktywności lipazy i proteazy z trzustki cielęcej, izolacja i oznaczanie aktywności i -amylazy z nasion pszenicy, oznaczanie aktywności katalazy glebowej). Tłuszcze (skład chemiczny tłuszczów prostych, oznaczanie liczby kwasowej, tłuszcze złożone i pochodne).
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2019/20Z: | W cyklu 2020/21Z: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2022/23Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. J.Kączkowski ‘’Podstawy biochemii”
2. J. Kączkowski „Biochemia roślin”
3. B.Filipowicz, W.Więckowski ‘’Biochemia t.1”
4. Stryer L.: Biochemia, PWN, Warszawa, 1986
Literatura uzupełniająca:
1. A.Lehninger ‘’Biochemia”
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: