Mikrobiologia 04-RO-MIKR-SP3
Wykłady:
Ogólna charakterystyka mikroorganizmów – występowanie, znaczenie, metody obserwacji. Mikroorganizmy pro- i eukariotyczne, różnice w budowie komórki. Różnorodność form morfologicznych bakterii, sposobów rozmnażania i form, które tworzą w następstwie podziału komórki. Typy i sposoby poruszania się bakterii, taksje. Proces sporulacji. Metabolizm drobnoustrojów – autotrofy, heterotrofy, oddychanie tlenowe i beztlenowe, typy fermentacji. Grzyby pleśniowe i drożdże – systematyka, budowa, rozmnażanie i znaczenie. Wirusy i ich odrębność systematyczna. Gleba jako środowisko bytowania i rozwoju mikroorganizmów. Biogeochemiczny cykl węgla i mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej. Mikrobiologiczne procesy transformacji organicznych i mineralnych związków azotu. Wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie symbiotyczne i wolnożyjące. Udział mikroorganizmów w przemianach związku fosforu, siarki i żelaza i ich wpływ na żywienie roślin. Mikroflora fyllo- i ryzosfery roślin uprawnych. Mikroflora nawozów organicznych. Udział mikroorganizmów w syntezie i rozkładzie próchnicy. Mikroorganizmy wody i ścieków i ich znaczenie epidemiologiczne. Mikroflora surowców i produktów paszowych i spożywczych. Mikroflora wody i ścieków i jej znaczenie epidemiologiczne. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na mikroorganizmy.
Ćwiczenia:
Aparatura i podstawowe wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Zasada sterylności i aseptyki w pracach mikrobiologicznych. Metoda izolacji mikroorganizmów ze środowisk naturalnych. Podłoża mikrobiologiczne i hodowla drobnoustrojów. Technika wykonywania preparatów mikrobiologicznych i mikroskopowanie. Morfologia i ruch bakterii właściwych. Wykrywanie endospor i barwliwość bakterii w metodzie Grama. Charakterystyka promieniowców i sposoby oceny wrażliwości wybranych bakterii na antybiotyki produkowane przez promieniowce. Morfologia grzybów strzępkowych i ich formy rozmnożeniowe. Grzyby drożdżowe i ich znaczenie w przemyśle spożywczym. Biodegradacja węglowodanów i sposoby jej wykrywania. Produkty tlenowej i beztlenowej degradacji węglowodanów. Obserwacja mikroskopowa mikroorganizmów degradujących celulozę. Oddychanie beztlenowe i tlenowe mikroorganizmów – fermentacja alkoholowa, mlekowa, masłowa, propionowa, tzw. octowa i cytrynowa. Znaczenie tych procesów dla mikroorganizmów i gospodarki człowieka. Mikrobiologiczna biodegradacja organicznych związków azotu – proteoliza i amonifikacja. Mikroorganizmy przeprowadzające te procesy i metody ich wykrywania. Mikrobiologiczne przemiany nieorganicznych form azotu – nitryfikacja i jej znaczenie dla środowiska. Wiązanie N2 przez bakterie wolnożyjące i symbiotyczne. Ocena mikrobiologicznej czystości wody i produktów spożywczych. Określanie miana coli w mleku i wodzie z Brdy). Mikroorganizmy wskaźnikowe wykorzystywane do oceny stanu sanitarnego wody i ich wykrywanie (paciorkowce kałowe, bakterie z rodzaju Salmonella i Escherichia coli). Wpływ środków dezynfekcyjnych, metali ciężkich i fungicydów i fitoncydów na mikroorganizmy.
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna. PWRiL, 2004.
2. Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza. PWRiL, 1982.
3. Ziemięcka J., Mikrobiologia gleby i nawozów organicznych. PWRiL, 1974.
4. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii. PWN, 2005.
Literatura uzupełniająca:
1. Salyers A., Whitt D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, 2003.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: