Mikologia 04-RO-OR-MIK-SP5
Wykłady:
Mikologia jako nauka, występowanie grzybów, sposoby ich życia. Systematyka grzybów, sposoby odżywiania, bytowania, budowa morfologiczna i anatomiczna, sposoby rozmnażania grzybów z poszczególnych jednostek taksonomicznych (Myxomycota, Plasmodiophoromycota, Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota, Fungi imperfecti). Korozja biologiczna powodowana przez grzyby pleśniowe i domowe (zagrzybienie budynków mieszkalnych i produkcyjnych, szkodliwość dla ludzi, wpływ na czystość mikrobiologiczną produkowanej i przechowywanej żywności). Znaczenie grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka (grzyby wykorzystywane w medycynie, farmacji, przemyśle spożywczym i innych gałęziach gospodarki). Mikotoksyny - definicje, podział i przegląd mikotoksyn, szkodliwość, grzyby mikotoksynotwórcze. Oddziaływania biotyczne między mikroorganizmami. Wykorzystanie analiz molekularnych w badaniach grzybów - podstawy metody Polymerase Chain Reaction (PCR). Mikoryzy - fizjologiczne podłoże oraz znaczenie w przyrodzie i gospodarce człowieka.
Ćwiczenia:
Poznanie poszczególnych jednostek taksonomicznych- budowa morfologiczna i anatomiczna, rozmnażanie wegetatywne i generatywne grzybów z gromad: Plasmodiophoromycota – jako przedstawicieli grzybów ameboidalnych, najniżej uorganizowanych, endopasożytów roślin, Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota, Fungi imperfecti (różnorodność form zarodnikowania na przykładzie pasożytów roślin, saprotrofów i antagonistów patogenów). Izolacja grzybów z materiału roślinnego, produktów spożywczych oraz oznaczanie grzybów mikroskopowych. Grzyby trujące, niejadalne, chronione, domowe. Test biotyczny, weryfikacja zdolności izolatów Trichoderma i Gliocladium do ograniczania rozwoju patogenów.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2021/22Z: | W cyklu 2016/17Z: | W cyklu 2022/23Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Borecki Z., 1996. Nauka o chorobach roślin. PWRiL, Warszawa
2. Gumińska B., Wojewoda W., 1985. Grzyby i ich oznaczanie. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne.
3. Chełkowski J., 1985. Mikotoksyny, wytwarzające je grzyby i mikotoksykozy. Skrypt SGGW-AR Warszawa.
4. Fassatiova O., 1983. Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej.
5. Kochman J., 1986. Zarys mikologii dla fitopatologów. Wydawnictwo SGGW-AR, Warszawa.
6. Kryczyński S., 2000. Podstawy Fitopatologii. Fundacja Rozwój SGGW Warszawa.
7. Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P., 1991, Flora polska. Vol. 22. Grzyby (Mycota). Instytut Botaniki PAN, Warszawa.
8. Marcinkowska J., 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin. Fundacja Rozwój SGGW Warszawa.
9. Müller E., Loeffler W., 1987. Zarys Mikologii. PWRiL, Warszawa.
10. Ważny, J, Karyś J., 2001. Ochrona budynków przed korozją biologiczną. ARKADY, Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Burda P., 1998, Zatrucia ostre grzybami i roślinami wyższymi. PWN.
2. Chmiel A., 1998. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
3. Czerwiecki L., 1993. Mikotoksyny w żywności. Wykrywanie i oznaczanie. Warszawa.
4. Deacon J. W., 2005. Fungal biology. Wiley-Blackwell; 4th edition.
5. Carlile M., Watkinson S., Graham G., 2001. The Fungi, 2nd Edition. Academic Press.
6. Webster J., Weber R., 2007. Introduction to Fungi. Cambridge University Press; 3rd edition.
7. Schmidt O., 2006. Wood and Tree Fungi: Biology, Damage, Protection, and Use. Springer; 1st edition.
8. Czasopisma np.: Mycological Research, Phytopathologia (dawniej Phytopathologia Polonica).
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: