Przechowalnictwo i przetwórstwo płodów rolnych 04-RO-PIPPR-NP8
Wykłady:
Przepisy prawne związane z jakością: surowców pochodzenia roślinnego, technologią przechowywania i przetwórstwa wybranych produktów. Przemiany biochemiczne, chemiczne zachodzące w materiale biologicznie „żywym” w trakcie długoterminowego składowania i ich wpływ na jakość surowca przeznaczonego do przetwórstwa. Wymagania stawiane surowcom w zależności od kierunku ich użytkowania. Charakterystyka przechowalni (w zależności od jej przeznaczenia) – technologia składowania, konstrukcja, budowa systemu wentylacyjnego, automatyczne sterowanie. Główne czynniki wpływające na ograniczenie strat ilościowych i jakościowych ze szczególnym uwzględnieniem: składu atmosfery w przechowalniach, jej modyfikacja, temperatury i wilgotności względnej powietrza (warunki optymalne dla poszczególnych surowców). Technologia przetworów ziemniaczanych (produkty uszlachetnione, krochmalnictwo, gorzelnictwo). Technologia produkcji olejów jadalnych i tłuszczy utwardzanych. Technologia produkcji cukru (ze szczególnym uwzględnieniem produktów ubocznych i ich przeznaczenie). Technologia produkcji mąk piekarniczych. Utrwalanie produktów i przetworów owocowo-warzywnych. Przemysł fermentacyjny (wino, piwo), technologia produkcji, wady, choroby. Jakość wody przeznaczonej do produkcji żywności na tle przepisów WHO. Stosowanie konserwantów, enzymów, azotu jako środków zapobiegających psuciu się żywności i nadających jej określoną trwałość. Opakowania przeznaczone do artykułów żywnościowych w świetle ustawodawstwa XXI wieku.
Ćwiczenia:
Ocena organoleptyczna. Produkcja i ocena wyrobów uszlachetnionych (chipsy frytki). Ocena jakościowa wina, piwa (metody analityczne). Oznaczanie świeżości tłuszczów płynnych i utwardzonych pochodzenia roślinnego (LK, LJ). Ocena jakościowa cukru (barwa, zanieczyszczenia ferromagnetyczne). Ocena wydajności wypiekowej mąk (gluten, liczba opadania), oznaczanie witaminy C w warzywach, owocach i ich przetworach. Warunki i technika przechowywania. Wpływ metody utrwalania żywności na zawartość w przetworzonych produktach składników chemicznych decydujących o ich walorach sensorycznych, odżywczych i szkodliwych dla zdrowia (struktura, konsystencja, barwa, smakowitość, zawartość witamin, azotany (V)).
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2016/17L: | W cyklu 2021/22L: | W cyklu 2018/19L: | W cyklu 2023/24L: | W cyklu 2022/23L: | W cyklu 2020/21L: | W cyklu 2017/18L: | W cyklu 2019/20L: | W cyklu 2024/25L: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. T. Wojdyła, I. Rogozińska, 2004. Przechowalnictwo owoców i warzyw oraz metody analiz stosowane w ich przetwórstwie. Skrypt. Wyd. ATR – Bydgoszcz.
2. T. Wojdyła, 2006. Rośliny przemysłowe. Wykorzystanie w przemyśle spożywczym oraz metody analiz stosowanych w ich przetwórstwie. Skrypt. Wyd. ATR - Bydgoszcz
3. I. Rogozińska, 1997. Przechowalnictwo i Towaroznawstwo Surowców Rolniczych. Wydanie II. Wyd. ATR – Bydgoszcz.
4. F. Świderski (praca zbiorowa), 2003. Towaroznawstwo Żywności Przetworzonej. Technologia i ocena jakościowa. Wyd. II, SGGW – Warszawa.
5. Mitek, M.; Słowiński, M. (pod redakcją), 2006. Wybrane zagadnienia z technologii żywności. Wyd. SGGW-Warszawa.
6. H. Gertig, G. Duda, 2004. Żywność a zdrowie i prawa. Wyd. Lekarskie. P.Z.W. L – Warszawa.
7. F. Adamicki, Z. Czerko, 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. Wydaw. P.W.R. i L-Warszawa.
8. Praca zbiorowa po red. A. Brzozowskiej, 2004. Toksykologia żywności. Wyd. SGGW-Warszawa.
9. I. Rogozińska, 2003. Czynniki kształtujące zwartość azotanów w wybranych produktach pochodzenia roślinnego. Żywienie Człowieka – Inżynieria Maszyn. Bydgoszcz – Międzynarodowe Targi „Sawo”, 67-72.
10. I. Rogozińska, 2002. Techniczno-ekologiczne aspekty rozwoju opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym. Żywienie Człowieka – Inżynieria Maszyn. Bydgoszcz – Międzynarodowe Targi „Sawo”, Vol. IX.
11. I. Rogozińska, 1997. Przechowalnictwo i Towaroznawstwo Surowców Rolniczych. Skrypt. Wydanie II. Wyd. ATR – Bydgoszcz.
12. I. Rogozińska, 2000. Wykorzystanie analizy sensorycznej w kontroli jakości surowców i produktów przemysłu spożywczego. Żywienie Człowieka – Inżynieria Maszyn. Bydgoszcz – Międzynarodowe Targi „Sawo”, 89-97.
13. Praca zbiorowa, 2007. Nowoczesne metody analityczne w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności. VI Konf. Naukowa – Warszawa 6-7 grudnia, 2007. Wyd. SGGW – Warszawa.
Literatura uzupełniająca:
1. Pijanowski E. i inni, 1996. Ogólna technologia żywności. WNT. Warszawa.
2. Ziobrowski J., 1991. Technologia przemysłu spożywczego, Akademia Ekonomiczna, Wrocław 1991.
3. Higginst I.J. & Best D.J., 1990. Biotechnology principles and applications. Ed. Oxford.
4. Rogozińska I. & Pobereżny J., 2004. Conserving substances used in modern food technology and their effect on the human health. Polish J. Environmental Studies, 13, Suppl. I, Eco-Med.: 7-10.
5. Rogozińska, I., 2006. Stosowanie dodatków funkcjonalnych w produktach spożywczych w świetle ustawodawstwa polskiego. Inż. i Ap. Chem. 45 (37): 70-71.
6. Rogozińska I. & Pobereżny J., 2008. Przeciwutleniacze stosowane w technologii żywności. Inż. i Ap. Chem. 3: 13-16.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: