Higiena i toksykologia żywności 04-TZR-HITZ-SP3
Wykłady:
Jakość higieniczna żywności. Ocena zagrożeń zdrowotnych. Organizacja krajowego nadzoru sanitarno-higienicznego. Trucizny i zatrucia. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych. Podstawy toksykologii: czynniki decydujące o efekcie toksycznym, drogi wnikania substancji tosycznych, metabolizm ksenobiotyków. Toksykometria: schemat badań toksykologicznych; toksyczność ostra, podostra i przewlekła, badanie rakotwórczości i mutagenności. Substancje antyodżywcze i naturalne substancje toksyczne w żywności. Stosowanie dodatków do żywności – zagrożenia. Zanieczyszczenia chemiczne i skażenia radiologiczne żywności – źródła, wskaźniki narażenia, dopuszczalne pobranie, monitoring, wpływ na organizm człowieka. Żywność transgeniczna – zagrożenia, regulacje prawne. Analiza toksykologiczna: metody wyodrębniania trucizn, metody analityczne stosowane do badania zanieczyszczeń żywności (metody chromatograficzne, spektroskopowe, immunologiczne).
Ćwiczenia:
Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe w surowcach i produktach żywnościowych: a) oznaczenie zawartości kwasu szczawiowego, związku utrudniającego wykorzystanie składników mineralnych diety. Szkodliwe związki chemiczne występujące w żywności jako: skutek zanieczyszczenia powietrza, wód i gleby, chemizacji rolnictwa, stosowania w procesie technologicznym.
Koordynatorzy przedmiotu
W cyklu 2018/19Z: | W cyklu 2017/18Z: | W cyklu 2016/17Z: |
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Nikonorow M., Urbanek - Karłowska B: Toksykologia żywności. PZWL, Wydanie II, Warszawa 1987 r.,
2. Truchliński J: Ćwiczenia z toksykologii żywności, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie 2001 r.
Literatura uzupełniająca:
1. Seńczuk W: Toksykologia, PZWL Warszawa 2002 r.,
2. Wybrane artykuły z:
3. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny.,
4. Bromatologia i Chemia Toksykologii.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: