Prawne regulacje gospodarki żywnościowej 04-TZR-PRGZ-SP7
Wykłady:
Miejsce prawa żywnościowego w systemie prawa. Hierarchia oraz charakter źródeł prawa żywnościowego. Sposoby oraz metody regulacji prawa żywnościowego. Podstawowe zasady prawa Unii Europejskiej. Warunki zdrowotne żywności i żywienia. Warunki zdrowotne żywności i żywienia w prawie polskim. Jakość zdrowotna żywności i system zapewnienia jej bezpieczeństwa w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Warunki zdrowotne nowej żywności.Tematy szczegółowe:
1. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia – przegląd
2. Żywność – definicje prawne
3. Żywność – systemy zarządzania jakością
4. Etykietowanie żywności, oznaczenia alergenów
5. Wartość kaloryczna żywności, RWS
6. Dodatki do żywności, enzymy
7. Aromaty i rozpuszczalniki
8. Zanieczyszczenia żywności
9. Wzbogacanie (fortyfikacja) żywności, suplementy
10. Napromieniowanie żywności
11. Opakowania
Koordynatorzy przedmiotu
Literatura
Literatura podstawowa:
1. Jeżyńska B., Oleszko A: Prawo rolne i żywnościowe, Warszawa 2003 r.,
2. Aktualne akty prawne dotyczące warunków zdrowotnych żywności i żywienia.
Więcej informacji
Dodatkowe informacje (np. o kalendarzu rejestracji, prowadzących zajęcia, lokalizacji i terminach zajęć) mogą być dostępne w serwisie USOSweb: